Познати лица обръщат темата "парно" към такса "задължение към обществото"

2508
Познати лица обръщат темата "парно" към такса "задължение към обществото"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Два пъти по-скъпо ще продължава да се изкупува токът от Топлофикация „София”, за да може парното в столицата да е малко по-евтино, но електричеството ще бъде скъпо за цялата държава. „Топлофикация” купува един мегават за 139 лева, а той струва около 70 лева. Така всички ще субсидират по-евтиното парното в големите градове. Около това мнение се обединиха Васил Велев от АИКБ и бившият член на КЕВР Еленко Божков, който беше особено активен в защита на политиките на комисията по времето на кабинета Орешарски.

Големият проблем е, че КЕВР определят пределна цена на парното, но това не е договорна цена, коментира Стоян Грозданов, който беше представен като „протестиращ срещу монополите”. Според него Топлофикация си надписвали както си искат. Грозданов твърди и, че сега така се получава, че парното на хартия се продава на етажна собственост, но всъщност си плащаме по отделно. От неговите думи стана ясно, че в 17:00 часа на 30 април ще има протест пред Министерския съвет.

Цената на парното трябва да се запази, смята Васил Велев от АИКБ

"Всички български граждани плащат по-скъпа електроенергия, за да имат примерно софиянци по-евтина цена на парното, което очевидно е нес...

Защо цената на природния газ от „Булгаргаз” пада с 23%, а „Топлофикация” им се разрешава да се намали с 15%, попита пред bTV бившият член на КЕВР Еленко Божков, който поиска същото намаление при „Топлофикация”. Той пожела и намаление и на такса „задължение към обществото”, заради която цялата минала година работодателите пробваха да протестират, но в крайна сметка на тях тя им беше увеличена. Не трябва да се пипа цената на парното, а да се намали цената на изкупувания ток от Топлофикациите. Така ще се намали цената на електрическата енергия за всички, убеден е Васил Велев.

На 31 март КЕВР окончателно ще се вземе решение каква да е цената на природния газ за второто тримесечие на годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com