Правителството одобри взимането на още един външен заем

50591
Правителството одобри взимането на още един външен заем
Снимка: БГНЕС

 

 

След като в началото на месеца стана ясно, че България ще търси заем от немски банки в размер на 360 млн. евро, правителството официално одобри подготвителните действия на финансовия министър Петър Чобанов за взимането на такъв, става ясно от решение на Министерски съвет.  

Според решението поемането на поредния външен държавен дълг ще бъде в съответствие с §14а от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. В основната си част те са свързани с избор на правен консултант по сделката и на банки-посредници.

Външният дълг на България расте с 500 млн.евро за година

С половин милиард евро се е увеличил външният дълг на България през юни т.г спрямо същия месец на 2012 г., показват данни на БНБ, цитир...

Кабинетът упълномощи министъра на финансите да проведе преговори с банките, избрани за посредници по пласирането на дълга, да оформя и подписва от името на България всички необходими документи, свързани с договарянето, организирането и осъществяването на поемането на дълга.

Според решението новият заем чрез пласиране на дълг по законодателството на Германия „ще доведе до диверсификация на дълговите източници на финансиране и инвеститорската база в български държавен дълг и ще предотврати концентрация на бъдещи плащания по дълга”.

През миналия месец финансовият министър Петър Чобанов заяви, че България се нуждае от външен заем до 400 млн. евро. Тогава се говореше за еврооблигации, не за заем от немски банки. Според икономисти заемът е по-бърз и по-евтин начин за генериране на допълнителни средства отколкото чрез евробондове.

„Допълнителното финансиране до 360 млн. евро чрез вземането на заем от немски банки ще позволи диверсифицирането на държавния дълг и ще се избегне концентрацията на бъдещите плащания по него", заявиха представители на българското правителство.

Съгласно §14а от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., Министерският съвет може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до 1 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условията на последваща ратификация.

Проблемите на България – безработица, образование, данъчна събираемост, външен дълг

Вълната от протести, която разтресе държавата през последните десетина дни, засега няма признаци да се укроти. Поне не и докато не се и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика