Предложение - и Агенцията по вписванията да носи отговорност за откраднати фирми

3317
Предложение - и Агенцията по вписванията да носи отговорност за откраднати фирми
Снимка: Thinkstock

Заради огромния брой на откраднати фирми посредством фалшив подпис за смяна на собствеността, в Търговския закон се предлагат промени, с които това да бъде променено. Промените вече са подложени на обществено обсъждане.

Схемата е доста разпространена – назначава се уж нов управител на дружество, който обаче всъщност не е истински такъв, но преди да се разбрало, с фалшиво пълномощно „управителят” източва сметките на фирмата-жертва. Типичен пример в това отношение е фирма на италианския инвеститор Масимо Поджо – в Търговския регистър, чрез юрист е вписан нов управителен съвет, който назначава нов управител и следва ударно изпразване на фирмени сметки – 880 000 лева.

Борисов продължава похода срещу Пеевски, спря му поръчки за 160 млн. лева

Премиерът Бойко Борисов е наредил спирането на нова порция обществени поръчки, свързани с фирми на депутата от ДПС Делян Пеевски. Става...

За да няма повече такива случаи, правосъдното министерство иска по-строга форма на валидност - едновременно удостоверяване на подписи и съдържание, подобно на пълномощните за разпореждане с недвижими имоти, при която форма на нотариално удостоверяване задължително остава екземпляр от документа при нотариуса. Досега в Търговския ни закон не се предвиждаше копие от пълномощното да остава при нотариуса.

Освен удостоверяването както на подписите, така и на съдържанието, длъжностните лица от Агенцията по вписванията са задължени да правят проверка на документите за промяна в състоянието на дадена фирма в специалната информационна система на нотариусите в България. Точният предложен текст за отговорността на Агенцията гласи: "Агенцията отговаря за вредите, причинени на физически и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на длъжностни лица по регистрацията по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди" (чл. 28, ал. 2). Досега в Търговския закон всъщност нямаше изрично уточнение чия е отговорността, ако с фалшив документ бъде сменена собствеността на някоя фирма и от това последва вреда за истинския собственик и/или съдружник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика