Предложили сме енергийни проекти за 1,4 млрд. евро по плана "Юнкер"

9880
Предложили сме енергийни проекти за 1,4 млрд. евро по плана "Юнкер"
Снимка: БГНЕС

България е предложила в плана "Юнкер" да бъдат включени проекти, свързани с българската енергетика, на обща стойност 1,41 млрд. евро. Информацията съобщи днес по време на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В публикувания от ЕК през декември 2014 г. първи списък с проекти от плана фигурират само проекти от сектор електроенергетика, отбеляза Петкова. След това от ЕК е била предоставена възможност да бъдат внесени нови предложения. Така през януари тази година Министерството на енергетиката е предложило в списъка да бъдат добавени приоритетните за България шест газови проекта - междусистемната газова връзка между България и Гърция, разширяване на подземното газово хранилище Чирен, рехабилитация и модернизация на националната газопреносна система, междусистемната връзка България - Турция, изграждане на второ газохранилище, междусистемната газова връзка между България и Сърбия.

Планът на Юнкер - Европейски енергиен съюз

Искам да проведа реформа и да реорганизирам енергийната политика на ЕС в нов Европейски енергиен съюз. Трябва да съединим нашите енерг...

В актуализирания списък добавихме и два електроенергийни проекта- разширяването на ПАВЕЦ Чаира с язовир Яденица и рехабилитацията на подстанции от електроразпределителната система на страната, информира министър Петкова.

Голяма част от тези проекти, освен че са призанти от ЕК за проекти от общоевропейски интерес, са и от изключително значение за развитието на енергийния сектор в България. Според Петкова при успешна реализация на тези проекти перспективите пред България ще са много по-добри относно енергийната диверсификация.

Анализите на МЕ са показали, че необходимите инвестиции за изграждането на шестте газови проекта са в размер на около 764 млн. евро, а за изграждане на петте електроенергийни проекта ще са необходими 646 млн. евро или общата стойност на всички проекти е приблизително 1 млрд. 410 млн. евро.

Петкова заяви , че се надява всички проекти да бъдат одобрени и спомена, че проектите за междусистемните газови връзки са били включени в приоритетните 14 проекта на ЕК, които предстои да бъдат изградени, информира БТА.

Кунева: България и Румъния са готови за среща по плана "Юнкер"

Правителствата на Румъния и България имат готовност за среща, на която да уточнят конкретните предложения за общи проекти в енергетикат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com