Преговори между ЧЕЗ и НЕК за постигане на споразумение

15039
Преговори между ЧЕЗ и НЕК за постигане на споразумение
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Дружеството „ЧЕЗ Електро България“ АД е предложило на Националната електрическа компания (НЕК) ЕАД постигане на споразумение за уреждане на спорните въпроси.

НЕК ЕАД, с писмо от днес, е потвърдило, че се водят преговори. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проведе открито заседание по процедурата за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества заради задълженията им към НЕК. От НЕК в петък са постъпили нови доказателства по процедурите. ДКЕВР реши да даде допълнително време на трите дружества да се запознаят с новопостъпилите доказателства, да изразят становище по тях и, ако преценят, да ангажират насрещни доказателства. Следващото открито заседание ще се проведе на 28 април 2014 г. На заседанията представители на трите електроснабдителни дружества изложиха своите становища по откритите процедури за отнемане на лицензии и изразиха несъгласие с твърденията за дължими суми.

ЧЕЗ може да си тръгне от Балканите

ЧЕЗ, най-големият производител на електроенергия в Чехия, обмисля да излезе от някои пазари, на които се включи в последните 10 годин...

Националната електрическа компания (НЕК) отчита изразената от ЧЕЗ Електро България АД готовност за подготвяне на спогодба за уреждане на финансовия спор. В НЕК ЕАД е получено писмо от ЧЕЗ Електро България АД, в което дружеството е изразило желание за започване на преговори за уреждане на спора по задържаните и неизплатени към НЕК ЕАД суми. НЕК ЕАД отчита изразената от ЧЕЗ Електро България АД готовност за доброволно уреждане на възникналите противоречия и подготвяне на спогодба, която да уреди възстановяването на близо 38 млн. лева от дължимите суми. Позицията на НЕК ЕАД е, че в рамките на преговорите, за да се стигне до споразумение, ще бъдат изяснени всички детайли и спазени всички изисквания, предвидени от българското законодателство.

Възникналият спор между двете дружества, произтича от отмяната на Методиката за компенсиране на разходите на обществения доставчик и крайните снабдители, произтичащи от наложени им задължения към обществото в периода от м. юли 2012 г. до м. юли 2013 г.

Ние смятаме, че това е наистина търговски проблем. Готови сме на преговори даже днес или утре, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, във връзка с изразената готовност за спогодба с НЕК. „Не виждам толкова голям проблем. Дайте ми някакво време. Не е добре да коментираме и да си общуваме с партньорите през медиите. Аз лично съм оптимист. Стабилизация в сектора е в общ интерес на всички участници по веригата и на клиентите. Много е важно - да се намери компенсационен механизъм, такъв, че да не отчита само една група хора. Трябва да се намери комплексно решение. Да има баланс по цялата верига”, добави Докладал.

Във връзка с информацията, че ЧЕЗ обмисля да разпродава собствеността си на Балканите, Докладал заяви: Какъвто и да е проблемът, той трябва да се решава винаги в диалог. „Ние сме на Балканите консервативно. И ако евентуално излезем, ще е консервативно. Трябва да се преценяват всички аспекти”, добави Докладал.

Няма решение за лицензите на ЕРП-тата, ДКЕВР ще решава чак на 28 април

Лицензите на ЕРП-тата няма да бъдат взети днес, ако изобщо бъдат взети. Причината е, че от НЕК са представили нови доказателства относн...

Няма добре дефинирана законова процедура, т.е. няма ясен отговор на въпроса - какво се случва, когато бъдат отнети лицензии на електроразпределителни дружества. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Иванка Диловска, председател на Управителния Съвет на Института по енергиен мениджмънт. По думите ѝ, ако Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отнеме лицензиите на трите електроразпределителни дружества, ще възникне проблем във връзка с това кой ще поеме лицензионните задължения.

Второто, което ще възникне като проблем, е какви ще бъдат отношенията на новия лицензиант, който и да е той, със собствениците на снабдителните дружества, тъй като това също е нерешен въпрос. „Собствениците на снабдителните дружества ще имат своите права върху собствеността си - отнемането на лицензията не е свързано с национализация”, каза още Иванка Диловска. Според нея, при евентуално отнемане на лицензиите, със сигурност ще се стигне и до наказателна процедура от страна на Европейската комисия, а засегнатите дружества, ще заведат дела, които поради очевидния абсурд на случая и несъстоятелността на доводите за отнемане на лицензията, рано или късно ще завършат с успех за тях и вреда за нас. „Ще има и финансови вреди за българските потребители под една или друга форма - най-вероятно чрез плащания от страна на държавата на неустойки. Освен хаоса, който ще доведе до несигурност на снабдяването”, каза още Иванка Диловска и подчерта, че отнемането на лицензиите на електроразпределителните дружества във финансово отношение е най-лошият вариант за държавата и за нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com