Преките чуждестранни инвестиции на човек в София - 36 пъти повече от тези в Силистра

4930
Преките чуждестранни инвестиции на човек в София - 36 пъти повече от тези в Силистра
Снимка: iStock/Guliver

Преките чуждестранни инвестиции на човек в София се равняват на 9361 евро. Това е и най-високият резултат сред областите в страната през 2018 г. На опашката са Силистра, Монтана, Кюстендил, Ямбол и Плевен със съответно 257 евро, 274 евро, 361 евро, 445 евро и 524 евро. Това става ясно от изследването на Института за пазарна икономика "Регионални профили: показатели за развитие”, цитирано от Монитор.

От изведените данни става ясно, че средно на глава на населението у нас се падат по 3560 евро преки чуждестранни инвестиции. В едва 4 области обаче показателят е над средното ниво през 2018 г. - това са София (столица), София (6064 евро), Бургас (5019 евро) и Варна (3968 евро). В останалите 24 области инвестициите на глава от населението са под 3560 евро, а при 13 от тях - под 1000 евро.

Спад на преките чуждестранни инвестиции в света през 2020 г.

Обемът на преките чуждестранни инвестиции в света за 2020 г. е спаднал с 42 %, благодарение на пандемията от коронавирус, съобщи Анадол...

"Инвестиционната активност остава концентрирана във водещите икономически центрове – над 70% от ПЧИ с натрупване и над 60% от разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в нефинансовите предприятия са в София (столица), Пловдив, Варна и Бургас”, отбелязват от ИПИ. Макар и по-малки като мащаб, областите София, Габрово и Стара Загора също са с добри резултати. През последните години обаче се наблюдава засилена динамика в т. нар. вторични центрове. "Индустриални инвестиции в области като Шумен и Търговище на североизток или Кърджали и Хасково на юг, както и навлизането на дигитални компании в области като Русе и Велико Търново повишиха инвестиционната активност извън големите центрове”, обясняват експертите от института.

Иначе общо преките инвестиции през миналата 2020 година достигнаха рекордно високо ниво. Сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите са за над 1 млрд. лв., което е най-високата стойност от 6 години насам. Това ще рече, че на глава от населението се падат малко под 143 лв. или 73,26 евро. С тях се създават над 4500 нови работни места. Към края на ноември пък само ПЧИ са на стойност близо 850 млн. евро, показват последните данни на централната банка. Най-силните индустриални области в страната - като дял на индустрията в добавената стойност - са Стара Загора, Враца, София и Габрово, което ИПИ обяснява с големите енергийни компании в Стара Загора и Враца, индустрията в широката периферия на столицата и традиционния промишлен профил на Габрово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика