Премахването на слетите почивни дни би трябвало да вдигне заплатата значително

4664
Премахването на слетите почивни дни би трябвало да вдигне заплатата значително
Снимка: БГНЕС

Дори с готвените нови промени в Кодекса на труда за премахване на сливането на почивни дни покрай празници, които бяха обявени официално вчера (11 октомври) от социалния министър Зорница Русинова, през 2017 година ще има четири почивни дни заради официални празници повече, отколкото през тази година.

През 2016 година почивните дни извън обичайните събота и неделя бяха 12. Догодина, с новата методика т.е. без Министерският съвет да слива почивни дни, ще имаме 16 празника, но в това число влизат съботи и недели! Ако се запази старият ред, почивните дни биха били 15, тъй като ще има отработване.

През 2017 г. ще имаме малко почивни дни

Новата 2017-а няма да е щедра на масови почивни дни. Още в края на тази година почивните дни около колендите и новогодишните празници ...

Иначе по новата методика почивните дни са 2 януари, тъй като 1 януари се пада неделя, 3 март, който се пада петък, периодът 14 до 17 април, когато е Великден, 1 май, който се пада в понеделник, 6, 7 и 8 май, 24 май, 22 септември, който е петък и 24, 25, 26 декември. Така официалните празници стават 16 дни, макар че някои от тях са събота и неделя, но по Кодекс на труда работата на официални празници се заплаща по-скъпо. Всъщност, ако говорим за извънреден труд, заплащането трябва да е два пъти по-голямо, но ако добавим и факта, че говорим за официален празник, то заплащането заради празника пак трябва да е минимум два пъти по-голямо. Така кумулативният ефект т.е. натрупването означава четирикратно увеличение на дневната надница при извънреден труд на официален празник!

Подготвяните промени в Кодекса на труда за по идея на най-големите работодатели в България. През септември четирите работодателски организации - БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ, изпратиха писмо до правителството и парламента с искане да се премахнат извънредните почивни дни и практиката за отработване в събота. Според писмото от досегашния ред, при който правителството отпускаше дълги уикенди, бизнесът губи между 400 и 600 млн. лева на година, припомня в. "24 часа". Тяхното искане бе подкрепено и от шефа на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев.

Предложение, компенсиращо сливането

Вместо правителството да обявява дълги уикенди и те след това да се отработват, по-добре да се даде право на хората да сливат празници със събота и неделя, като ползват отпуск. Да се запише в Кодекса на труда, че платеният годишен отпуск е "20 дни плюс", като този плюс да се ползва именно по желание на работника за дълги уикенди. Това предложи вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Йоанис Партениотис в коментар на идеите на социалното министерство за извънредните почивни понеделници.

Държавата клекна пред бизнеса: Променят Кодекса на труда, за да няма сливане на почивни дни

Министерството на труда и социалната политика предвижда промяна в Кодекса на труда по отношение на сливането на почивни дни около офици...

Това може да е компенсационен механизъм, а бизнесът няма да страда от затварянето за дълги почивни дни и няма да има разходи за отработването в събота, коментира още синдикалистът. Преди да се правят промени в Кодекса на труда за почивните дни, проблемът трябва да бъде анализиран в Националния съвет за тристранно сътрудничество, поиска още Партениотис. Този анализ трябвало да отговори дали бизнесът не надценява щетите, които му нанасят дългите уикенди, както и какъв ще е ефектът върху работниците при промяна на режима на празниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика