Превозвачите застрашени от фалит заради разширяването на тол системата

4061
Превозвачите застрашени от фалит заради разширяването на тол системата
Снимка: iStock

Планираното разширяване на тол системата и увеличаване на пътните такси може да провокира фалити на автобусни превозвачи, като особено застрашени са тези, които обслужват по-малките населени места. Това посочи председателят на Камарата на автобусните превозвачи Васил Пиронков пред БНР.

Очакванията на превозвачите са, че тол системата ще бъде разширена с още 3 000 километра, което означава, че в нея ще бъдат включени и второкласни пътни артерии. Това в комбинация с високите цени на петрола и негативните икономически ефекти от пандемията, може да изкара много автобусни фирми от пазара, като по-високите разходи за използване на пътната мрежа могат да засегнат и товарните превозвачи.

„Вместо да търсим мерки с правителството и механизми, с които да бъдат облекчени превозвачите, виждам най-различни изказвания, че тол системата ще се увеличи с още 3 000 километра, тоест и второкласни пътни артерии ще бъдат включени.”, казва Пиронков.

„Това, ако се случи, мога да ви кажа, че наистина ще настъпят много фалити, не само в автобусния, но предполагам и в товарния транспорт.”, казва той.

По думите на Пиронков, за разлика от товарните превозвачи, тези, които се занимават с автобусен превоз не могат да предоговарят договорите си, тъй като са кандидатствали за определени линии по закона за обществените поръчки, а там няма предвидени механизми, подходящи за настоящата извънредна ситуация с високите цени на горивата.

На фона на това отливът на пътници е изключително сериозен заради пандемията, а едно евентуално разширяване на тол системата, ще влоши ситуацията дори още повече.

Приходите от толсистемата два пъти под очакваното, въпреки спад на трафика само с 20%

Анализът за приходите от толсистемата, която стартира през март, вече е готов. Резултатите показват, че планът за приходите се изпълняв...

„Не стига, че има пандемия, отливът от пътници е изключително голям, тъй като сами казваме дистанцирайте се един от друг, ползвайте половина от пътните седалки. От всичкото нагоре и предстоящото въвеждане на такива тол такси ще бъде още по-голям бич.”, казва Пиронков.

По думите му, автобусните превозвачи в малките населени места, където пътниците често възлизат на едва няколко души, буквално изнемогват заради скъпите горива и пандемията, като се налага да компенсират загубите си с натрупани резерви. Тези, които нямат резерви просто трупат дългове и са изправени пред фалит.

За разширяване на тол системата и увеличаване на таксите се заговори в края на миналата година. Очаква се това да се случи през второто тримесечие на тази година,като предстоят срещи и разговори с превозвачите.

Правителството очаква с около 290 млн. лева повече приходи от тол системата през тази година, сочи проектобюджета, като увеличението би следвало да дойде именно от вдигане на пътните такси и разширяването на системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com