Приеха на първо четене връщането на само 70% от данъка за фирмени коли, ползвани за лични нужди

5587
Приеха на първо четене връщането на само 70% от данъка за фирмени коли, ползвани за лични нужди
Снимка: БГНЕС

Само 70% от данъка върху добавената стойност (ДДС) при покупка на автомобил, който обаче се използва и за лични нужди, ще се възстановява. Това става с приети от Народното събрание (НС) на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), с които се изменя Закона за ДДС. Поправката в закона стана популярна с названието данък "уикенд".

Депутатите одобриха промените със 102 гласа "за", 33 "против" и 27 "въздържали се". Промените бяха внесени в парламента от Министерски съвет в средата на октомври. Икономическата комисия в парламента разгледа законопроекта на 4 ноември.

Границата за плащане в кеш вероятно ще падне до 10 000 лева

Спорихме днес за въвеждането на забраната за кешови плащания над 5 000 лв. Сега границата е 15 000 лв., но мисля, че сумата спада твърд...

Измененията в ЗКПО, касаещи ЗДДС, уреждат правото на данъчен кредит за фирмени активи, ползвани и за лични нужди. Личните нужди включват тези на собственика, на свързаните с него лица, на работниците и служителите или на трети лица. Съотношението се прилага и за получени стоки или услуги, които са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на тези леки автомобили, пише в законопроекта.

Частичното възстановяване на данъка в размер на 70% ще важи за покупки над 5000 лв. Дружествата, на които вече е бил напълно приспаднат ДДС за превозни средства или недвижими вещи ще трябва да подадат декларация в Националната агенция по приходите (НАП) за разпределение на направените преки разходи.

В Преходните и заключителните разпоредби на законопроекта са предложени промени също така изменения в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

Какво още се прие с измененията на ЗКПО, касаещи данъчните облекчения за регионите с висока безработица, ограниченията за плащанията в брой и обратното начисляване на ДДС четете в Expert.bg.

ДДС за покупки над 5000 лв. ще се възстановява частично

Данъкът върху добавената стойност ще се възстановява частично за покупки над 5000 лева, ако те се използват едновременно за лични и за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика