Прогнозно: Газовата връзка с Гърция ще струва 220 млн. евро

7723
Прогнозно: Газовата връзка с Гърция ще струва 220 млн. евро
Снимка: БГНЕС

Имам уверението на нашите партньори, че изграждането на интерконектора Гърция-България ще бъде финансиран със средства по фондове и програми на ЕС. Прогнозната стойност по първоначални данни се изчислява на около 220 млн. евро. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя участва на заседание на обща комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” по време на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ), предаде агенция "Фокус".

"Предстои да кандидатстваме пред ЕК и се надявам нещата да се развият добре. Стойността на проектите, с които България ще кандидатства, приблизително е 1,4 млрд. евро. Изпратили сме тези проекти и сега чакаме комисията да се произнесе", уточни Петкова.

Шефчович обещал на Борисов, че интерконекторът с Гърция ще се строи с европейски пари

Европейската комисия ще финансира строежа на интерконектора между България и Гърция. Имам уверението на Шефчович и на всички колеги, че...

Вчера беше обяснено, че в публикувания от ЕК през декември 2014 г. първи списък с проекти от плана фигурират само проекти от сектор електроенергетика. След това от ЕК е била предоставена възможност да бъдат внесени нови предложения. Така през януари тази година Министерството на енергетиката е предложило в списъка да бъдат добавени приоритетните за България шест газови проекта - междусистемната газова връзка между България и Гърция, разширяване на подземното газово хранилище Чирен, рехабилитация и модернизация на националната газопреносна система, междусистемната връзка България - Турция, изграждане на второ газохранилище, междусистемната газова връзка между България и Сърбия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика