Производители на зелена енергия бесни на ДКЕВР

5893
Производители на зелена енергия бесни на ДКЕВР

Производители на зелена енергия протестираха срещу новата такса, която им отнема до 40% от печалбите в полза на електроразпределителните дружества. Протестът се проведе пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Протестиращите поискаха оставката на ръководството на ДКЕВР, предаде Стандарт нюз.

Новата такса "Достъп", която производителите на зелена енергия трябва да плащат за присъединяване към електроразпределителната система на страната, е между 10 и 40 на сто в зависимост от това кога източниците са включени в системата.

Според протестиращите решението за тази такса е незаконно и дискриминационно, преде бТВ. Те се чувстват подведени, че инвестициите им ще бъдат гарантирани за 20 години.

Според протестиращите чрез таксата се облагодетелстват електроразпределителните дружества. Протестиращите напомниха, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране обвини именно новите ВЕИ проекти за повишението в цената на тока с 13,6% от 1 юли 2012 г.

Производителите на зелена енергия настояват за среща с министъра на икономиката Делян Добрев и с премиера Бойко Борисов, на която да получат гаранции, че държавата няма да налага репресивни мерки спрямо тях в бъдеще.

Протестиращите се обединиха и около твърдението, че размерът на таксите е безпрецедентен за останалите страни от Европа.

Редактор: Сияна Любомирова

Ройтерс: Компании, произвеждащи зелена енергия, ще съдят България

Компаниите, добиващи енергия от възобновяеми източници, ще съдят българския енергиен регулатор и ще уведомят Брюксел за "незаконните"...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика