Промишленото производство с най-висок ръст от 9 месеца насам

4663
Промишленото производство с най-висок ръст от 9 месеца насам
Снимка: iStock

Индексът на промишленото производство у нас нараства с 16.5% през януари тази година, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. Производството засилва темпа на растеж, след като годишното увеличение през предходния месец декември бе в размер на 14.7%. Нещо повече - това е най-висок темп на растеж от 9 месеца насам. За последно по-висок годишен ръст бе отчетен през април миналата година, когато увеличението достигна 22.1% на годишна база. На месечна база промишленото производство нараства с 1.9% спрямо предходния месец декември.

Годишен ръст на промишленото производство се отчита в добивната промишленост - с 53.6%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 29.6%, и при преработващата промишленост - с 11.0%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 81.9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 28.9%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 26.3%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 25.7%, и производството на химични продукти - с 25.3%.

Българската промишленост увеличава производството

Индексът на промишленото производство у нас нараства с 13.2% на годишна база през месец ноември 2021 година, сочат предварителните кале...

Най-голямо намаление е отчетено при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 8.1%, и производството на метални изделия, без машини и oборудване - с 5.3%.

Месечни изменения

През януари 2022 г. повишение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 10.3%, и при преработващата промишленост - с 2.5%, а намаление - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.9%.

Съществен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 33.2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 24.3%, производството на напитки - с 14.3%, и производството на мебели - с 13.7%.

По-значителен спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 19.8%, производството, некласифицирано другаде - с 11.0%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10.5%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика