Проверяват поръчката за ТЕЦ "Марица изток 2", дадена на близка до Пеевски фирма

3196
Проверяват поръчката за ТЕЦ "Марица изток 2", дадена на близка до Пеевски фирма
Снимка: БГНЕС

Тече проверка по поръчката за охрана, възложена от ТЕЦ „Марица Изток 2“ на „Водстрой 98“, съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Става въпрос за поръчка от февруари за 29,3 млн. лв. без ДДС, която губещият държавен тец е възложил на консорциум, в който 50% участие има фирма „Водстрой 98“, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Поръчката е възложена без конкурс, тъй като е част рамково споразумение от 2014 г. Покани за участие са изпратени само до двата консорциума, сключили споразумението. Конкурсът е минал през 2014 г. и до момента не е плащано нищо.

БЕХ мисли да взима заем от 1 млрд. лв. за погасяване на дълговете към ТЕЦ "Марица" 1 и 3

Българският държавен енергиен холдинг (БЕХ) обмисля взимането на синдикален заем в размер на около 1 млрд. лв., за да погаси забавени п...

„Още снощи възложих на министър Теменужка Петкова да го провери. Информира ме, че още от тогава тече това рамково споразумение, което е правено с гриф „секретно“, тъй като се отнася до охраната на ТЕЦ „Марица Изток 2“, поясни премиерът, цитиран от bTV.

По думите му от два консорциума единият е предложил цена около 29 млн. лв., а другият 0 31 млн. лв. и първият е спечелил.

„От снощи възложих и на обяд имах финансовото състояние на теца. Не смятам, че в момента той има основание, нито толкова много пари, за да направи такава поръчка. Още повече, че излиза 3000 лв. за метър охрана. В момента тече проверка, която да установи необходимостта от такава охрана (...) Не виждам ТЕЦ-а „да е цъфнал“ в момента, за да си позволим такъв огромен харч“, каза още премиерът и добави, че е възложил на институциите да си свършат работата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика