Проверка: Няма договор за изграждането на "Белене"

5586
Проверка: Няма договор за изграждането на "Белене"

Редица нарушения е установила Агенцията за държавна финансова инспекция при извършената проверка на всички сключвани договори, анекси и допълнения към тях по проекта АЕЦ "Белене", стана ясно от доклада на директора на АДФИ Теменужка Петкова пред членовете на временната анкетна комисия за АЕЦ "Белене", съобщи БНТ, цитирана от БЛИЦ.

Най-голямото нарушение по Закона за обществените поръчки е това, че няма сключен договор за изграждане на АЕЦ "Белене", коментира Петкова. Подписано е само споразумение, за да продължат преговорите, но според ЗОП трябва или да се сключи договор, или да се продължат преговорите с потенциален изпълнител на обществена поръчка, а не да се подписва споразумение, такова, каквото е било подписано, поясни Петкова.

България: Предизборни машинации с ядрен референдум

Предизборни машинации може да стоят зад решението на българския парламент от тази седмица за провеждането на референдум за ядрена елект...

В представянето на доклада на АДФИ пред временната анкетна комисия Теменужка Петкова изтъкна липсата на подписан договор и като една от посочените в писмото на германската компания RWE причини за оттегляне от проекта "Белене". Писмото е изпратено през октомври 2009 г. и в него като причини за оттеглянето на компанията като стратегически инвеститор са посочени липсата на сключен договор за строителството на АЕЦ "Белене", както и липсата на единен подход за финансиране на проекта.

При дейностите по демонтаж и продажба на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене" не е възложена обществена поръчка за избор на изпълнител, а такъв е избран от възложителя, което също е нарушение по Закона за обществените поръчки, посочи Петкова.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика