Работещите пенсионери у нас стават все повече

3416
Работещите пенсионери у нас стават все повече
Снимка: iStock

Въпреки, че общият брой на пенсионерите у нас намалява, работещите пенсионери стават все повече, като това важи както за хората получаващи пенсии за осигурителен стаж и възраст, така и за гражданите с намалена трудоспособност с отпуснати пенсии за инвалидност. Това става ясно от редовния бюлетин на Националния осигурителен институт, публикуван на сайта на институцията.

Данните на НОИ показват, че над 340 000 пенсии на работещи пенсионери са преизчислени служебно през 2022 година, като най-старата пенсия, която е била обновена е на работещо лице, чиято първа пенсия е била отпусната още през 1966 година.

Общият брой на пенсионерите в България възлиза на 2.03 млн. души, сочат данните на НОИ към края на първото полугодие на тази година, като броят включва всички лица получаващи една или повече от пенсиите, предвидени от родното законодателството. Това означава, че около 17% от лицата, получаващи пенсии у нас, продължават да работят.

Служебното преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери става за трета поредна година, при което се зачита осигурителният стаж, положен от лицата след пенсионирането им.

Служебното преизчисляване на пенсиите с допълнително придобития осигурителен стаж от лицата, считано от 1 април тази година, се извърши въз основа на данните, постъпили от осигурителите и самоосигуряващите се лица за времето до 31 декември 2021 г. и налични в информационната система и регистрите на НОИ към 1 март 2022 година.

През тази кампания броят на преизчислените пенсии достигна 340 880, като значително надвиши котата от 294 065 пенсии, служебно преизчислени през 2021 година , пише в бюлетина.

Резултатите от тригодишното прилагане на служебното преизчисляване сочат трайна тенденция на нарастване на броя на работещите пенсионери, и то при условия на спад в общия брой на пенсионерите, посочват от НОИ.

Най-голям е броят на служебно преизчислените пенсии в териториалното поделение на НОИ, обслужващо пенсионерите в София-град. В него се администрират пенсионните досиета на близо една четвърт от пенсионерите в страната, съответно - най-голям е и делът на работещите пенсионери. В столицата са обработени 67 342 пенсии или почти 23% от общия брой на преизчислените пенсии.

Близо 20% от работещите у нас са в предпенсионна възраст

Близо 20% от заетите в българската икономика са лица на възраст между 55 и 64 години, сочат данните на Националния статистически инстит...

Запазва се високият дял на преизчислените пенсии за инвалидност поради общо заболяване – 104 821 или почти една трета от общия брой служебно преизчислени пенсии.

Този висок дял на работещи пенсионери с инвалидни пенсии показва значителни нива на трудова заетост и сред хората с определен процент трайно намалена работоспособност, пишат експертите на НОИ.

Общият брой преизчислени пенсии за осигурителен стаж и възраст през 2022 г. (235 016) надвишава броя на пенсиите, служебно преизчислени през 2021 г. (197 675). Аналогични са показателите и при другите видове пенсии за трудова дейност.

Недостигът на работна ръка вдига заплатите у нас

През 2022 г. служебно са преизчислени 104 821 пенсии за инвалидност поради общо заболяване, а през 2021 г. те са 82 569.

54 356 пенсионери получиха увеличение на доходите под 10 лева

В резултат от извършеното преизчисляване от 1 октомври 2022 г. увеличение получават повече от 892 000 пенсии и добавки, което засяга на...

Пенсиите за трудова злополука и професионална болест, преизчислени през 2022 г., са 1043, докато година по-рано са под 1000 (993).

Въз основа на обобщените данни от кампанията, могат да се направят следните констатации относно повишаването на размера на трудовите пенсии след тяхното преизчисляване от 1 април 2022 г.:

  • Съобразно вида на пенсиите, се установява, че действителният месечен размер на преизчислените пенсии за осигурителен стаж и възраст се увеличава средно с 10,45 лв., докато този на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване – с 11,06 лв. При пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест нарастването е с 6,46 лв.
  • В конкретика, според вида на преизчислените пенсии, най-голямо нарастване в абсолютна стойност се отчита при изплащания месечен размер на една от пенсиите за осигурителен стаж и възраст – 191,59 лв. При пенсиите за инвалидност поради общо заболяване най-голямото увеличение на месечния размер на една пенсия е със 131,40 лв., а при пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест – със 185,76 лв.

Съобразно ръста на увеличението на действителния размер на получаваната пенсия може да се отбележи, че най-голям е броят на трудовите пенсии с нарастване на месечния размер между 5 и 10 лева – 53 418, следван от групата пенсионери, получили увеличение на месечния размер между 1 и 5 лева – 45 346.

Пенсионерите, получили увеличение между 10 и 15 лв., са 41 777. Относително висок е броят (7188) на пенсиите, за които увеличението на месечния размер е между 1 и 10 лв., като причините могат да се търсят предимно в малкото количество допълнително зачетен осигурителен стаж на тези пенсионери – основната част от тях са преизчислени със стаж под 12 месеца, от които 32 424 пенсионери (9,5 на сто от общия брой) са със стаж под 1 месец.

Въпреки извършеното служебно преизчисляване и увеличаване на действителния размер на пенсията, изплащаният размер на някои пенсии не се е променил. При 110 338 от тях това е факт, тъй като действителният размер на пенсията е приравнен на минималния за съответния вид.

Как да проверите с колко е увеличена пенсията ви от 1 октомври?

Пенсиите у нас ще бъдат преизчислени от 1 октомври тази година, като това ще се усети само от пенсионерите, които получават пенсии, свъ...

Този висок брой на пенсиите с непроменен изплащан размер, приравнен на минималния размер за съответния вид, се дължи до голяма степен на изпреварващото нарастване на минималния размер на трудовите пенсии, спрямо останалите пенсии, вкл. при преизчисляването им от 25 декември 2021 година, посочват от НОИ. Също така, при 9195 пенсии изплащаният размер не се е променил, тъй като действителният им размер е по-висок от максималния размер на пенсията и е ограничен на него.

Относно момента на отпускане на служебно преизчислените тази година пенсии, най-голям е броят на отпуснатите между 2015 г. и 2020 г. – 193 207. Точно 70 546 са пенсиите, отпуснати в периода 2010-2014 г., а едва 18 077 са тези, отпуснати преди 2000 година.

Лицата с пенсии, за които служебното преизчисляване през тази година представлява първо преизчисляване на пенсията им след отпускането ѝ, са 84 043. За сравнение, броят на пенсионерите, за които служебното преизчисляване през 2021 г. се явяваше първо по ред за тях, възлиза на 42 816.

Най-старата пенсия, която е попаднала в обхвата на служебно преизчислените пенсии от 1 април 2022 г., е отпусната с начална дата 8 юни 1966 година, добавят от НОИ.

Още: Работниците у нас ще бъдат масово над 55-годишна възраст през 2035 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика