Работодателите възроптаха срещу схемата "пари наготово без преструктуриране"

1774
Работодателите възроптаха срещу схемата "пари наготово без преструктуриране"
Снимка: БГНЕС

"Беше очевидно, че ще трябва да затваряме въглещни централи, но очаквахме, че Министерството на енергетиката ще започне някакъв план за преструктуриране. Всеки от работодателските организации, които представляваме, очакваше проект за намаляване на разходите, за оптимизиране на работниците. Затова ни изненада хомогенното решение в Народното събрание". Така коментира зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев пред Нова тв странното решение на парламента преди дни, който задължи кабинета да спаси ТЕЦ Марица Изток 2 чрез финансиране, а не чрез преструктуриране.

Actualno.com припомня, че в края на януари народните представители единодушно решиха да задължат правителството в срок до края на февруари да предприеме мерки за увеличаване на капитала на "Български енергиен холдинг", с цел финансовото оздравяване на "ТЕЦ Марица-Изток 2" ЕАД. Решението е в противовес от исканото от Европейската комисия, която налага "Зелената сделка" на страните членки и изисква преструктуриране на въглищните централи.  ПОДРОБНОСТИ ЗА РЕШЕНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ.

А този спасителен фонд всички ще го плащаме, беше категоричен Дачев и обясни той ще мине към задълженията на обществото.

Депутатите задължиха кабинета да опази ТЕЦ "Марица-Изток 2" въпреки становище на ЕК

Народните представители решиха да задължат правителството в срок до края на февруари да предприеме мерки и за увеличаване на капитала н...

Според Дачев рядко се приема нещо с такова единодушие:"Всички са гласували за някакво социалистическо решение да се подпомогне ТЕЦ Марица 2, което е странно, при положение, че например ТЕЦ Марица 1 с 0,4 човека прави 1 мегават, а ТЕЦ Марица 2 – с трима. Тя е три пъти по-малко ефективна. Защото е държавна и не преструктурирана. Същото е с мините". По думите му в 10 000 са работниците в ТЕЦ-а.

В четврътък в отворено писмо до премиера Бойко Борисов бизнесът заплаши да сезира Европейската комисия заради това решение на парламента. ВИЖТЕ ТУК.

Работодателите възроптаха, че 150 млн. лв. ще получи ТЕЦ "Марица изток" 2 без да оптимизира работата си според изискванията на ЕК. Дачев обясни, че такава е сумата, защото всяка година ТЕЦ-овете правят между 150 и 200 млн. лв. загуби: "Тези пари отиват към едни 700 млн. лв., които се дават за ТЕЦ 1 и 3, отиват към едни 150 - 200 млн. лв., които се дават на когенериращите централи, които трябва да стоят и в случай на нужда да работят. Нали, супермодерните централи, на които скоро ще честваме 100г. на технологията им. А когато преди 2 години ни притрябва ток, нито една от тях не можа да тръгне." Така с няколко думи той Дачев обрисува картината.

И какво се получава: токът се оскъпява за бизнеса, а той си го избива от потребителя - "На всякъде плаща клинета", каза Дачев.

Държавата спасява от фалит ТЕЦ „Марица Изток” 2

Държавата ще спаси от фалит ТЕЦ „Марица Изток” 2, съобщи Нова телевизия. В момента държавната електроцентрала има заем към ...

В случая според бизнесмена няма как ТЕЦ Марица Изток 2 да бъде ефективна, защото не работи непрекъснато: "Всяка година ТЕЦ 2 генерира между 150 и 200 милиона загуби. Ние вече се радваме, когато внасяме ток, което няма нищо общо с целта и създаването на тези ТЕЦ-ове".

"Ако ТЕЦ Марица Изток произвежда енергия на 100 лева, тя ще печели и няма да внасяме от чужбина. Януари внесохме енергия на стойност 110 лв. Това се случва, защото този ТЕЦ работи от 30% до 50% от капацитета си", обясни още той и даде пример с Гърция, в която има открита мина за добив. "Там с подобни количества има 2 500 работници, а нашите, които добиват въглища, са 10 000 души".

"България е в много деликатно положение заради "Зелената сделка". С нея ще се види разликата между богатите и бедните държави. Ние сме злепоставени с тази сделка, тъй като западните държави вече имат натрупвания и са направили вече преструктурирането, докато източната част на Европа продължава да е на въглища и тепърва ще плаща много пари за преструктуриране”, коментира Дачев.

Припомняме, че самият премиер определи "Зелената сделка"  като голям проблем за България, защото 60% от енергията ни била от въглища (според последното засега издание на официалния бюлетин на Министерството на енергетиката от 2019 година делът на въглищата в производството на първична енергия в България е 48,6%, а на второ място е ядрената енергия - 33,7%, като статистиката отразява ситуацията към 2017 година). "До 10-15 години трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата", каза премиерът, като уточни, че той до това време най-вероятно няма да се занимава с политика. ВИДЕО ОТ ИЗКАЗВАНЕТО МУ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика