"Росатом" е имала съвместна компания с "Уорли Парсънс"

61516
"Росатом" е имала съвместна компания с "Уорли Парсънс"

Има ли връзка между консултанта „Уорли Парсънс” и между „Росатом”? Според ДСБ такава е недвусмислено доказана, като представители на тъмносинята партия показа и документи, подкрепящи твърдението им.

През 2010 година е създадена съвместната компания "Интер рао - Уорли Парсънс", в която основни акционери са "Росатом", каза енергийният експерт на тъмносините Иван Иванов.

НЕК развали договора за АЕЦ Белене с Уорли Парсънс

Държавната Национална електрическа компания (НЕК ЕАД) развали по право скандалния договор с архитект-инженера и консултант по строител...

"Интер рао ЭС", която е партньор на западната компания в новоизлюпеното дружество на практика е дъщерна фима на "Росатом". Участието на руската корпорация в нея е 42,5%, пише Стандарт Нюз. В същото време "Росатом" е собственик и на "Атомстрой експорт", който изпълнява проекта за строеж на "Белене" у нас.

Въпреки учредяването на общото дружество, нито Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, нито НЕК, нито правителството на Бойко Борисов прекратяват консултантският договор с "Уорли Парсънс".

"Искаме да знаем дали управляващите по това време са знаели за скандалната свързаност, както и защо нищо не е направено", заяви Иван Иванов. Той добави, че ще представи документите, които са взети от руския търговски регистър, на арбитражния съд. Освен това призова прокуратурата да потърси отговорност от длъжностните лица за бездействието им.

Както е добре известно, "Росатом" води дело срещу България заради спирането на АЕЦ "Белене". Исканата компенсация е 1 млрд. евро.

Делян Добрев и Асен Василев отричат да са плащали за АЕЦ Белене

Твърденията, обвиненията и неяснотите около АЕЦ „Белене” продължават да се увеличават, след като три страни по проекта дава...

Вчера, за пореден път трима от замесените субекти по проекта "Белене" дадоха различаващи се версии дали и защо са продължили плащанията към "Уорли Парсънс" за строителен надзор след взетото решение за спиране на АЕЦ "Белене". Икономическият министър от правителството на ГЕРБ Делян Добрев обясни, че НЕК е виновна за тези плащания, министърът от служебното правителство Асен Василев каза, че в МИЕТ не е имало нито една фактура от консултантите, а собственикът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, който е обвиняем за източване на държавата точно по договора с "Уорли Парсънс", казва, че всъщност "Риск Инженеринг" няма договор с държавата, а само с "Уорли Парсънс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика