С колко ще поскъпнат храните заради тол таксите?

5124
С колко ще поскъпнат храните заради тол таксите?
Снимка: iStock

Хранителните стоки ще поскъпнат средно с 2% след въвеждането на толтаксите от 16 август, стана ясно по време на пресконференция на регионалния министър Петя Аврамова след среща с превозвачите. Най-малко е увеличението при цените на месото - с 0.22%, а най-голямо при безалкохолните и минералната вода – 3.89%, показват изчисленията на министерството, цитирани от "24 часа".

Билетите за автобус пък ще се увеличат в зависимост от разстоянието от 1.6 до 8.7%. Единственото намаление е от София до Перник - с 1.6 на сто. От София до Бургас например, където движението по платен път е 90% поскъпването е 4.4%. Зам.-министърът Николай Нанков заяви, че между цените на автобусните превозвачи има и до 7 лв. разлика, а поскъпването заради тол таксата от Бургас за София за автобус с 25 пътника ще е 1 лв.

Аврамова за тол таксите: Който руши и замърсява, да плаща повече

Основният принцип на тол таксите ще е, който руши и замърсява повече, да плаща повече. Това каза на брифинг министърът на регионалното ...

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова обяви очакваната тарифа за платеното пътуване по пътната мрежа. От 20 000 км републиканска мрежа, платени ще бъдат 10 800 км, те са магистрали, първи клас пътища и някои добри второкласни и третокласни шосета. Първоначалният вариант беше да се плаща за 16 800 км.

Таксуваните за изминато разстояние камиони и автобуси са разделени на камиони от 3.5 до 12 т, те са най-вече за вътрешни превози на стоки, втората категория са камиони над 12 т с 2-3 оси и третата са големите тирове над 12 т и с 3 оси. Втори път те са разделени по екологичен признак: в първата група са тези, които са Евро 1 и 2, втората са Евро 3 и 4, Третата са Евро 5 и четвъртата са Евро 6.

Таксуването е и в зависимост от това дали те движат по магистрала и първокласен път или по второкласни и третокласни шосета.

Най-евтино за платени пътища броят пари автобусите, таксите са едни и същи и за магистрала и за трети клас шосе. Ако са най-чистите - Евро 6, таксата им е 0.049 лв. за километър, ако са стари и цапащи - Евро 1 и Евро 2, то таксата е двойна – 0.098 лв.

Малките камиони, които возят стоки в страната са таксувани също най-евтино, платеното им преминаване е най-ниското в ЕС, каза министър Аврамова. И при тях е изравнено плащането за магистрала и за втори и трети клас път. Ако са стари (Евро 1 и Евро 2) ше платят 0.156 лв. на километър и 0.078 лв., или два пъти по-малко, ако са Евро 6, тоест най-чистите.

Вече има възможност да се плаща тол такса за предварително заявен маршрут

Автомобилите с тонаж над 3,5 тона ще могат да плащат тол такса за предварително заявен маршрут. Това реши правителството на днешното си...

Тировете над 12 т, но с 2-3 оси ще броят по 0.456 лв., ако са Евро 1 или 2 и пътуват по магистрала или първокласен път, 0.233 лв. е толтаксата им, ако са Евро 6. Малко по-ниски са цените, ако ползват втори и трети клас шосета.

Големите камиони над 12 тона и над 3 оси са с най-скъпо преминаване. То започва от 0.424 лв. на км за Евро 6 за втори и трети клас път и стига до 0.943 лв. за Евро 1 и 2 по магистрала.

Срещата на екипа на министерството с превозвачите, на която е представен проекта за тарифа, е минала по-скоро емоционално, каза министър Аврамова. Превозвачи са заявили, че 34 пъти е най-голямото поскъпване за Евро 1 и 2 на магистрала.

Предстои ново обсъждане с превозвачите, на което може да се правят корекции между отделните групи превозни средства. Сметките показват, че за година от тол такси се очакват да постъпят 1.160 млрд. лв. По сметки на Световната банка за поддържане на толсистемата, включително и за операторите, отиват 15% от събраните суми.

Зам.-министър Николай Нанков пък заяви, че от 500 000 камиона, транзитно преминаващите са 37% от трафика, като половината са турски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com