Шокиращо изследване: Само четири плажа по Южното Черноморие с чиста вода, един е замърсен 41 пъти над нормата

17274
Шокиращо изследване: Само четири плажа по Южното Черноморие с чиста вода, един е замърсен 41 пъти над нормата
Снимка: Елена Димитрова/Facebook

Чиста ли е морската вода по Черноморието и защо туристите често се оплакват от летни "настинки“ и стомашно-чревни разстройства? Съвместната проверка на учени от Софийския университет и Асоциация Активни потребители установи сериозно замърсяване на 7 от 11 изследвани плажа по Южното Черноморие, като на един от тях то е 41 пъти над нормата.

Изследването е съвместна инициатива между група "Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет и Асоциация Активни потребители. Осъществено е от мобилна група от учени, микробиолози, вирусолози и хидробиолог, плюс представител на Активни потребители. 

Критериите

Основен индикатор за замърсяване на водите за къпане е количеството на бактерията Escherichia coli. Това е добре познат бактериален вид, обитава храносмилателната система, открива се съответно в фекалиите на всеки човек. Escherichia coli е универсален индикатор за контаминация с отпадъци на води и храни, и се използва от учените и контролните органи за оценка на степента на тяхното замърсяване. Когато става въпрос за питейни води например, не трябва да се открива бактерията в 100 мл вода.

Още: От лоша хигиена и липса на топла вода се оплакват най-често туристите по Черноморието

При водите за къпане критериите са много по-либерални, лимита за морска вода е 500 клетки (наричани още cfu) за 100 мл, а оценката за отличен е до 250 броя/100 мл.

Изследването показа, че водите на само 4 плажа, от 11, отговарят на количествения критерий за съдържание на Escherichia coli.

Отличниците

Най-чисто, с 240 клетки/100 мл, и оценка за качеството "отличен“, е плаж Харманите в Созопол. Освен него в лимита до 500 клетки се класират само още плажовете в Свети Влас - 280/100, къмпинг Златната рибка край Созопол - 400/100 и Поморие - 466/100.

Къде е най-мръсно?

На другият полюс е северният плаж, наричан Попски, на град Царево, където стойностите за Escherichia coli, достигат феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата. При визуалният оглед на мястото е установено вливане на силно замърсен поток в залива, наличие на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието, и силен мирис на фекалии в района. В непосредствена близост се намира недостроеният и изоставен хотелски комплекс Коста дел Кроко. Има подозрение, че разположената на няколко километра градска пречиствателна станция не се справя с нарасналия обем отпадъчни води, и/или зауства твърде близко до залива на Попския плаж.

На второ място в антикласацията е южният плаж на Приморско, устието на Дяволската река с резултат от 11333 клетки/100 мл, 22 пъти над лимита. Сигнал за проблемите на тази локация беше подаден от местни жители, които наблюдават масивно вливане на фекални води в реката от околните хотелски комплекси, факт също пропуснат от РЗИ-Бургас. Очевидно бактериите се просмукват заедно със сладката вода в крайбрежния район.

Още: Защо германските туристи се страхуват да почиват в България?

От плажовете с лошо качество на водата следват Лозенец - 2013/ 100, Слънчев бряг - 1466/100, Бургас централен- 1000/100, Китен Атлиман - 946/100 и Черноморец -720/100.

Най-посещаваните плажове установени, донякъде субективно, от екипа са Атлиман в Китен и Лозенец. Стойностите за бактерията и на двата надхвърлят лимитите съответно 2 и 4 пъти, но за щастие остават далече от Попския плаж. Това показва, че броят туристи на плажа не е основния критерий за замърсяване. Във водите на препълнения Атлиман са установени 20 пъти по-малко Escherichia coli, от пустия откъм хора Попски плаж.

В изследването са включени само 11 от регистрираните от РЗИ-Бургас 49 основни плажа, от научния екип предполагат, че има и други с некачествена за къпане вода. Авторите на изследването посочват, че не искат да паникьосват туристите, но все пак трябва да има предвид, че където има повече Escherichia coli, толкова по-голяма е вероятността да се заразите с инфекциозна болест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика