Щонов успокоява: Режим на тока няма да има

13900
Щонов успокоява: Режим на тока няма да има
Снимка: БГНЕС

Няма опасност от режим на тока през зимата. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов при отчитане на дейността на министерството за тримесечния мандат на служебното правителство. Той коментира темата във връзка с опасността от спиране на работата на топлофикациите, заради отказа на НЕК да изкупува ток от тях.

Министърът коментира, че топлофикациите не си плащат използвания природен газ и съответно НЕК не им плаща за електроенергията, която произвеждат.

Екатерина Захариева се надява да няма режим на тока

Ние спряхме със заповед на министъра на икономиката Щонов това, което ЕК е препоръчала в писмото си и което месеци наред беше в предишн...

Сумарно топлофикациите дължат много повече, отколкото НЕК дължи на тях. Топлофикациите или трябва да си плащат, или правителството да вземе решение, че те ще изпълняват социална функция и парното ще продължи да бъде субсидирано, информира Дарик радио.

"Предизвикателствата, които имаме е, че разликата между най-високото потребление през деня - 19.00 - 20.00 ч., и най-ниското - в 4.00 ч., се уголемява. Колкото повече ВЕИ-та има, толкова повече тази „ножица” става все по-голяма и това създава проблеми за ЕСО, за да балансират системата, което се отразява на пазара на балансираща енергия", коментира министърът.

Предизвикателствата, които имаме, са че разликата между най-високото потребление на деня – в 19.00-20.00 часа – и най-ниското в 4.00 часа през нощта се уголемява. Това стана ясно още от думите на министъра, предаде агенция "Фокус". Той добави: "Колкото повече ВЕИ-та има, толкова повече тази ножица ножица става все по-голяма и това създава доста голямо главоболие на енергетиците в ЕСО, за да балансират системата, което се отразява на пазара на балансираща енергия”,

Има вариант за спасяване на част от 160-те милиона лева на държавни фирми, заключени в Корпоративна търговска банка. Липсата на тази сума  затруднява работата на дружествата, но не е препъни-камък за тях.

Щонов: Няма опасност от режим на тока

Едва ли ще се стигне до режим на тока, тъй като към момента в България има излишък на произвежданата електроенергия. Това заяви служе...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика