Швейцарски институт показа какво е наследството на Борисов за конкурентоспособността ни

47274
Швейцарски институт показа какво е наследството на Борисов за конкурентоспособността ни
Снимка: iStock

Когато говорим за моторите на просперитета, България е най-зле по отношение на бизнес конкуренцията. Това показват данните от класацията на Швейцарския институт за развитие на мениджмънта (IMD), цитирани от БТПП.

От общо 64 държави, които влизат в комплексната класация на IMD (институтът е академична институция, основана преди 75 години), България е чак на 61-во място в този важен показател. По отношение на ефикасността на бизнеса не сме много по-добре – 59-то място, като тук се набива на очи, че последна е класирана Хърватия, а преди нея, но зад нас, са Монголия (60 място) и Венецуела (62 място).

Българската икономика с невиждан ръст от началото на века

Българската икономика през второто тримесечие на 2021 г. нарасна с 9,6% спрямо същия период на 2020 г. Това е невиждан ръст от 2000 г. ...

На този фон, ефективността на правителството през 2021 година поставя България на 47-мо място, което е най-доброто класиране спрямо всички останали показатели на комплексната оценка. Но 2021 година е най-слабата оценка за управлението в периода 2017 – 2021 – например, през 2017 сме били на 39-то място, както и през 2020 година, през 2018 година сме били 37-ми, а през 2019 година – 42-ри. Обаче по данъчна политика на държавата България е 18-та!

Предвид явно по-добрите резултати на държавното управление според IMD в периода, в който властваше третото правителство на Бойко Борисов, впечатление прави оценката за инфраструктурата ни. От 2018 година неизменно сме на 50-то място или по-надолу, като най-зле сме през 2021 година – на 54-то място.

Когато се вземат стойностите на всички показатели, България пада под 50-то място от всички включени в класацията държави – на 53-то място сме, което е с 5 позиции по-зле от 2020 година. Отделно, като „талант” да напреднем в конкурентоспособността, сме още по-назад – на 55-то място, след като през 2019 година сме били най-добре за последните 5 години – на 52-то място. Все пак обаче сме пред икономики като Бразилия и Хърватия, но Филипините ни изпреварват!

На първо място като предизвикателства от 2020 година що се отнася до конкурентоспособността ни са посочени политическата нестабилност и бавната ваксинационна кампания срещу COVID-19. Следва забележка, че нямаме напредък с електронното правителство, както и една стара като света слабост – не сме енергийно ефективни, защото осъществяваме твърде бавно прехода в енергетиката и цените на тока за бизнеса са много високи.

Планът и мерките - ще обновят ли архаичната българска икономика

"Довършват се неща, които подкрепят бизнеса и заетостта. Новият принос на сегашното правителство е моделирането на нов продукт за подкр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Поскъпването на любим продукт в ЕС се забави, в България обаче цената му расте

Домашните любимци в България вече имат специален магазин в eMAG с над 50 000 продукта

Вносител №1 на захар в света, принуден да внася заради най-лошата реколта от 1900 г.

Заработи първата в България и региона водородна зарядна станция

Строителството в София - по-скъпо от това в Барселона и Мадрид

NEXT BASKET - едно SaaS решение с допълнителни услуги и по-ефективно управление на онлайн бизнеса

„ЕСКО България“ започва изграждането на трета ВЕИ централа за „Аурубис България“

НАП, Митниците и полиция влязоха в "Лукойл"

България и Южна Корея обсъждат съвместни покупки на природен газ

Германците изработили 775 млн. часа неплатен извънреден труд през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика