Скандал с обществена поръчка за картината на туризма в България

9036
Скандал с обществена поръчка за картината на туризма в България
Снимка: БГНЕС

Опит за фалшификация - така БГНЕС определя в свой материал ситуацията около обществена поръчка, организирана от Министерството на туризма.

Обществената поръчка е за "Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари". Прогнозна стойност й е до 753 000 лв. без ДДС като включва 4 дейности - проучване на чуждестранни посетители за лято 2015 г.; проучване на посещения на туристи извън сезона 2015 г.; проучване на посещения на туристи извън сезона 2015 г.; проучване на нови генериращи пазара - Австрия, Израел, Италия, Китай. Поръчката е открита през март от Министерството на туризма и вчера (21 юли) бяха отворени ценовите оферти за 7-те участника допуснати до този етап. Тогава става и скандал.

КЗК спря поръчка за храна за затворите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на главния директор на ГД "Изпълнение на наказанията",...

Още на предишния етап от процедурата е констатирано, че 2 плика на една от фирмите-участници не са били запечатани. Другите участници в процедурата са възразили и комисията е обявила, че тази фирма ще бъде отстранена от конкурса. Но вместо това е отстранена друга фирма, чиито документи са били напълно редовни.

"При отварянето на първоначалните оферти се констатира, че участникът X представя нередовна оферта, тъй като тя съдържа незапечатани плика. Друг участник Y напълно отговаря на изискванията на възложителя. При отварянето на неговата оферта не са констатирани никакви нередовности, съответно неговите Плик 1 и Плик 2 са си напълно изрядни и запечатани. След това обаче по необясними за нас причини, когато получаваме протокола от работата на комисията установяваме, че не участникът X, чиято оферта е съдържала незапечатани пликове, е отстранен от участие, а другият участник Y, който си представи напълно изрядна оферта", обясни юристът Златина Данчева.

Част от фирмите-участници в конкурса обмислят дали да не оспорват процедурата. "С оглед на всички пороци и нередовности до този момент мисля, че една жалба би била повече от основателна и уважена от съда", заяви Данчева.

 

Прокуратурата поиска пред съда кметът на Ботевград да сдаде поста

Окръжна прокуратура - София установи, че са налице основания за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на Община Ботевград &n...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика