Слагането на ваксини срещу "син език" започва през март догодина

23214
Слагането на ваксини срещу "син език" започва през март догодина
Снимка: БГНЕС

Ваксинацията срещу болестта по животните "син език" ще започне да се извършва през март 2015. Това е посочено в план, изпратен от България до Европейската комисия.

В плана е заложено къде ще се извърши ваксинацията, кой ще я извърши, периодът и категорията животни, които ще бъдат ваксинирани. Това стана ясно по време на среща в МЗХ между служебния министър на земеделието и храните Васил Грудев и заместника му доц. Георги Костов с представители на животновъдни организации, съобщиха от МЗХ.

Ваксините ще бъдат раздадени от държавата, а ваксинацията ще се извършва от официалните ветеринарни лекари. Имунизацията ще започне в началото на март догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април преди да е започнал летежът на куликоидите, които разпространяват болестта.

С ваксинацията на преживните животни срещу заболяването "син език" се цели предпазване на възприемчивите за тази болест животни през 2015 г., което ще намали загубите на собствениците на тези животни и ще позволи възстановяване на търговията с живи животни.

Направени разходи за лечение на болестта син език се предвижда отпускане на de minimis от ДФЗ в началото на 2015 година. В подкрепа на животновъдите беше удължен до 15 октомври срокът за уведомяване за форсмажор за всички животновъди-кандидати по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане за кампания 2014, в чиито ферми е констатирана болестта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика