Социалният министър определи 60-те лева в плюс за пенсионерите за популизъм

33392
Социалният министър определи 60-те лева в плюс за пенсионерите за популизъм
Снимка: БГНЕС

Неверни са твърденията, че увеличението на пенсиите е само с 10 лева. Средното увеличение на пенсиите от 25 декември е 12.5%, а всичко останало е изкривена пенсионна система. Това заяви социалният министър Георги Гьоков. Той определи като популистко решението на Народното събрание за 60-те лева ковид добавки за пенсионерите. 

Гьоков обаче е на мнение, че 75-те лева, които има възможност да получи всеки един пенсионер, който започне ваксинацията си срещу коронавирус, не са излишни. С това очакванията на правителството са още през януари месец да се повиши ваксинацията за хората над 65-годишна възраст. Ваксинацията и ваксината е личен избор и всеки трябва да я направи според собственото си убеждение, каза социалният министър пред БНТ.

Новата власт отлага идеята за безплатните детски градини най-рано за следващата учебна година

Новият социален министър не се нае да даде прогноза кога ще са факт обещаните от новите управляващи безплатни детски градини и ясли, к...

Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което са получавали през декември месец пенсионерите, увери социалният министър. Хората с по-голям стаж ще имат по-голямо увеличение на пенсиите. 

Социалната пенсия от 143 лева става 170 лева и увеличението могат го сметнат всички. Минималната пенсия става от 300 на 370 лева, което е 70 лева увеличение. Всички пенсии от 25 декември са преизчислени по нов начин. Всичко това води до средно увеличение от 12.5% на пенсиите, по думите на министъра.

Гьоков обвини политиците, че разбъркват пенсионната система и не обясняват на хората за какво става въпрос. 

Той уточни, че ще има увеличение на тавана на пенсиите, който ще бъде обвързан с максималния осигурителен доход. Хората в момента са напълно прави да протестират и да бъдат недоволни, подкрепи Гьоков и добави, че в момента максималната пенсия от 1400 лева става 1500 лв. Максималният осигурителен доход, както и таванът на пенсиите, трябва да се реши заедно със социалните партньори. 

По думите му, със стария модел на изчисляване на пенсиите се получават доста изкривявания в някои пенсии. Има сериозно високи пенсии, които не би трябвало да е проблем за пенсионната система, допълни Георги Гьоков. 

Гьоков: Безработицата е рекордно ниска - 4,82%

„Безработицата в страната е на рекордно ниско ниво от 4,82%, но са необходими повече усилия за намаляване на броя на продължителн...

Над 50% от пенсионерите са с минимална пенсия, което не говори добре за пенсионната система. Аз като социален министър мога да искам всичко, но е въпрос на политически решения и на промяна на пенсионно-осигурителната система, категоричен е Георги Гьоков. 

В коалиционното споразумение е записано, че трябва да се направи анализ на пенсионната система, защото през юли месец завършват добавките. Трябва да се вземат политически решения, които да задоволят хората в пенсионна възраст и да създаде чувство за справедливост, настоя социалният министър. 

За минималната работна заплата, Гьоков уточни, че тя ще бъде вдигната с бюджета, който ще е готов най-късно в края на февруари месец. Крайно време е да се направи механизъм в зависимост да се постави минималната работна заплата от средната работна заплата за миналата година, каза още Георги Гьоков. 

Борбата на правителството за средствата за майките е те да останат 650 лева за втората година от майчинството. От януари увеличението на майчинството ще остане на 650 лева и няма да спадне на 380 лева. Дори и по време на обсъждането на бюджета, ще се настоява средствата за майчинството да са равни на минималната работна заплата към настоящия момент, увери Гьоков. 

По отношение на безработицата, Гьоков посочи, че в момента тя е на ниски нива - 4.6%. Обезщетението за безработица в момента е около 12 лева и ще се обърне внимание на него в новия бюджет. 

Министър Гьоков: Приоритетите ни са увеличаване на пенсиите и нов механизъм за минималната работна заплата

„Хората очакват да бъде възстановена социалната справедливост. Най-важното е да намерим навременни и адекватни решения, които ще ...

За цените на тока, Гьоков е на мнение, че мораториумът за цената на тока, водата и парното е дал глътка въздух. В правителството има воля за решаване на проблемите в социалната сфера. На заседанията на Министерски съвет чувствам загриженост за хората и дано да остане за в бъдеще, надява се социалният министър. 

Още: Гьоков: От 25 декември пенсиите се увеличават, на 1 юли ще има индексиране

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика