Спестяванията на европейците могат да спасят Европа от рецесия

3115
Спестяванията на европейците могат да спасят Европа от рецесия
Снимка: iStock

Заради спестяванията, натрупани по време на двете години на COVID ограничения, европейските потребители все още не позволяват на рекордната инфлация да попречи на прекомерните разходи. Този факт е в основата на възстановяването на континента след пандемията.

Последните данни показват, че съживяването на ресторантьорския бизнес и туризма са достатъчни фактори за компенсиране на слабостта в производството.

Нахлуването на Русия в Украйна и огнищата на COVID-19 в Китай, от своя страна, отново раздвижиха веригите за доставки, предава Bloomberg.

Силата на съживяването на потребителите подхранва оптимизма, че не само може да се избегне рецесия, но и стагфлация, подобна на тази през 70-те години на миналия век.

Това окуражава замразяването на плановете на Европейската централна банка за увеличение на лихвения процент след повече от десетилетие.

Преди войната „мислехме, че потребителят ще бъде основният двигател на продължаването на силното възстановяване на европейската икономика.“, казва Силвен Бройер, икономист в S&P Global Ratings във Франкфурт.

„Промени ли се тази картина много с конфликта? Може би не толкова, колкото мнозина вярват, защото все още имаме много благоприятни условия".

Те включват края на ограничителните COVID мерки и нарастващият дял на хората, които са или ваксинирани, или преболедували щама Omicron.

Междувременно нивото на безработицата е рекордно ниско и домакинствата разполагат със спестявания възлизащи на 700 млрд. евро (753 млрд. долара), натрупани по време на пандемията, сочат данни на американската компания за управление на инвестициите Morgan Stanley.

Ще спасят ли спестяванията на европейците континента от рецесия? 

Според скептиците ефектите от задържаното търсене не може допълнително да повлияят на най-бързото покачване на цените от създаването на еврото.

Рекордна инфлация в еврозоната: Къде поскъпването е най-сериозно?

Годишната инфлацията в еврозоната счупи пореден рекорд, нараствайки до 8.1% през месец май тази година, сочат експресните данни на евро...

Инфлацията в 19-членната еврозона достигна 8,1% миналия месец. Войната в Украйна може да влоши ситуацията – особено след като лятото свърши и проблемът със сметките за отопление отново излезе на преден план.

Гледката на европейските летища, работещи с по-малко персонал и препълнени от пътници, показват обаче, че скокът на цените не спира тези, които все още могат да си позволят пътуване в чужбина.

Компаниите също имат позитивни очаквания. Туристическият гигант TUI AG прогнозира, че ще реализира печалба след две години на криза, докато Booking Holdings Inc. повиши перспективата за рекорден летен сезон.

„Не сме били на почивка от три години заради COVID“, казва Дагмар Гисен, която този месец резервира билети за влак за едноседмично пътуване до баварския курорт Мурнау.

Това е въпреки, че „всичко поскъпва“, според Гисен, която управлява магазин за произведения на изкуството със съпруга си в центъра на Франкфурт.

България в топ 5 по най-висока инфлация в ЕС

България е сред държавите с най-висока инфлация в Европейския съюз, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат...

„Забелязахме, че можем да живеем и по-просто. Все още не е нужно да пестим, но може да се стигне дотам", добавя тя.

Почти половината от гражданите на Германия споделят, че вече не могат да си позволят предишния начин на живот поради инфлацията.

Съществуват признаци обаче, че съкращаването на разходите се случва само в определени области, като същевременно европейците харчат все повече в сферата на услугите.

„Не смятаме, че настоящото намаление в потреблението на стоки предполага, че общото потребление ще се свие през следващите тримесечия.“, казва Алин Шуилинг, икономист в ABN Amro.

„Ръстът на потреблението в еврозоната ще бъде подкрепен през следващите тримесечия от потребителите, изразходващи част от спестяванията, които са натрупали по време на пандемията, както и от все още стабилния растеж на заетостта“.

Богати ли сте? Ново проучване определя какво означава да си богат

Колко добре съм финансово в сравнение с останалата част от населението? Това е често срещан въпрос, който повечето хора си задават.&nbs...

Това е този вид приоритизиране, който служители на ЕЦБ, като главния икономист Филип Лейн, посочват като фактор, позволяващ години на отрицателни лихвени проценти.

Бизнес проучванията на S&P Global показват, че еврозоната остава „окуражаващо устойчива“, до голяма степен благодарение на динамичния сектор на услугите, особено туризма.

Войната и нейните въздействия ще продължават да предизвикват вълнения в европейската икономика, където ръстът на заплатите върви редом с инфлацията и по-бедните домакинства са особено притиснати.

Възможно е тласъкът от спестяванията да продължи няколко месеца. Въпреки че е по-нисък от своя пик през пандемията, делът на спестяванията спрямо месечния доход през тази година се задържа далеч над дългосрочната средна стойност.

Тенденцията е подкрепена от ниво на безработица от 6,8%, което смекчава притесненията относно сигурността на работните места, предизвикани от конфликта в Украйна, според Дийн Търнър, икономист в UBS Global Wealth Management.

Икономиката на САЩ се сви повече от очакваното, прогнозират рецесия

Икономиката на САЩ се сви през първото тримесечие на годината с по-бързи темпове от първоначалните прогнози, съобщи Службата за ик...

„Историята ни казва, че колкото по-дълго продължават тези злощастни епизоди, толкова по-малко влияят те върху увереността.“, казва той.

„Ако хората се страхуват, че ще загубят работата си, това има много по-голямо влияние върху ограничаването на разходите им“.

Икономистът от Morgan Stanley Йенс Айзеншмид предупреждава, че неравномерното разпределение на излишните спестявания означава, че тяхното въздействие може да бъде по-ограничено, отколкото се предполага.

Все пак, заедно с края на пандемията и стегнатия пазар на труда, те са един от „трите фактора, които казваме, че ни отдалечават от рецесия“.

Още: Банките в Германия: Рецесията е практическа неизбежна, ако газът и петролът от Русия спрат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com