Стойнев с комедийно твърдение: АЕЦ Белене е по-добре от саниране

18902
Стойнев с комедийно твърдение: АЕЦ Белене е по-добре от саниране
Снимка: БГНЕС

Не мога да се съглася, че ако в България се появи „Сириза”, БСП ще бъде изядена. Въпросът е защо се появяват в Европа такива антисистемни партии. Не можеш да излезеш от кризата, ако само подрязваш разходите. Четири години Европа не може да излезе от рецесията заради налагането на Пакта за растеж и стабилност. Така че този неолиберален модел трябва да се преосмисли, заяви бившият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев в предаването "Лице в лице" на bTV.

Стойнев посочи, че дори във времената на криза САЩ действа по Кейнсиански модел, докато Европа само залага на съкращения. Кои са трите основни стълба, които лявото предлага, попита д-р Нено Димов, депутат от 40-тото Народно събрание. Капсулирали сте се и защитавате хората, чиято професия е безработицата, а не тези, които са двигателят на икономиката, добави Димов.

Газовият хъб ще струва 2,2 млрд. евро

2,2 млрд. евро е необходимата инвестиция за изграждането на нова инфраструктура за газов хъб в България. Това показават данните от през...

Ние сме за повече справедливост, повече хуманност, да не се излъже на гърба на ближния, отвърна Стойнев. Кои от тези принципи следваше БСП, докато беше на власт и вие също управлявахте, зададе въпрос Цветанка Ризова.

Ако БСП беше лява партия, тя трябваше да протестира срещу АЕЦ „Белене”, защото това е проект, който е типично десен, заяви Димов. БСП трябваше да подкрепи санирането, да подкрепи малкия и среден бизнес, а вместо това я влече към проекти за милиарди. Нима е по-добре такива огромни суми да отидат за една фирма, каза Димов.

Санирането не е подкрепа – ще задлъжнеем с 1 млрд. евро, ще влизат материали отвън, за да се прави мярката и ще има източване на пари, посочи с пръст Стойнев. Санирането сега е да се облагодетелстват „наши фирми”. Никой не казва с колко ще се подобри енергийната ефективност – казват 40-50%, но това е невъзможно, смята бившият енергиен министър.

Драгомир Стойнев оспори и идеята за газов хъб във Варна. Имало било наука „география” – и на Стойнев му се искало да внасяме газ от Норвегия, но било невъзможно. Изпуснахме питомното с „Южен поток”, добави той. Нено Димов пък контрира, че „Южен поток” щеше да е само транзитен проект и газ за България е нямало да има, а е щяло да тече от Русия към Европа.

Данъците на новосанираните сгради вероятно ще се увеличат леко

Данък сгради и такса смет за жилищата, които са обновени по Националната програма за енергийна ефективност, ще се увеличат средно с 2 д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com