Стотици се отказват официално от въглищата до 20 години, България изглежда ще е сред тях

2268
Стотици се отказват официално от въглищата до 20 години, България изглежда ще е сред тях
Снимка: iStock

190 държави и международни организации се ангажираха с отказ от въглищата, стана ясно на Международната конференция по климата в Глазгоу. Зад каузата застават големи потребители на въглища като Полша, Виетнам и Чили, както и България, предаде БГНЕС.

Подписалите споразумението се ангажират да прекратят всички вътрешни и задгранични инвестиции в енергийни мощности на въглища. Те трябва да бъдат изведени от експлоатация през 30-те години на този век в големите икономики, а през 40-те и в по-бедните държави. Официално подписването на документа предстои днес, 4 ноември.

Австралия отказва да прекрати добива на въглища

Австралия няма да се присъедини към споразуменията за постепенно премахване на въглищата по време на срещата на върха на Г-20 в Рим и К...

Ангажиментът обаче няма да бъде уважен от някои от страните с най-голяма зависимост от въглищата като Австралия, Индия, Китай и Съединените щати. По информация на The New York Times, Полша е имала намерение също да се откаже. През 2019 година въглищата са дали 37% от световното производство на електроенергия.

АФП за въглищата в България

Междувременно една от най-големите новинарски агенции в света направи репортаж какво ще означава за България отказът от въглищните централи.

34-годишният Николай Динев е работил като миньор в продължение на 12 години, но сега е изправен пред несигурно бъдеще, тъй като на климатичната конференция на ООН COP26 в Глазгоу 190 държави подписаха споразумение за отказ от използването на въглища.

"Това ще бъде бедствие... Катастрофата е неизбежна", казва Динев пред АФП в покрайнините на комплекса "Марица-изток" в централна България.

След срещата за климатичните промени: Кметът на Лос Анджелис е с COVID-19, премиерът Янев също беше там

Конференцията за климата COP26 регистрира първия официален случай на коронавирус, след като кметът на Лос Анджелис е дал положителна пр...

България – която се присъедини към ЕС през 2007 г., но остава една от най-бедните в блока, а също и една от най-зависимите от въглища страни – дълго време се въздържаше от определяне на краен срок за спиране на ползването на въглища за производството на електроенергия. Миналия месец, обаче, правителството обяви, че ще предложи 2038 или 2040 г. като възможни дати за спиране на ползването на въглища - ангажимент на страната, заложен в Европейската зелена сделка.

В статията си АФП припомня и за протестите на миньорите в София, - протест, който събра стотици с призив правителството да спаси сектора, в който работят около 30 000 души.

Само в комплекс "Марица-изток" работят 12 000 души и осигурява над една трета от електроенергията в България. Неговите открити въглищни мини и електроцентрали са основният източник на доходи в региона от десетилетия. Лигнитните находища в мините, които са открити от френски геолог в средата на 19-ти век и по-късно разработени от съветски инженери, съдържат още 1,5 милиарда тона въглища, показват данните на енергийното министерство.

Правителството предложи да се създаде държавна компания, която да превърне минните райони в индустриални паркове, да даде работа на бивши работници, но Динев желае той да може да "отложи процеса (на закриване на мините) с 30 години" до пенсионирането си. Доскоро той все още имал надежди да стане ръководител на екип и дори започнал да посещава дистанционни курсове от Минно-геоложкия университет, за да получи повишение. Но сега мъжът обмисля да замине в чужбина като милиони други българи, които са напуснали след края на комунизма през 1989 г., търсейки по-добри възможности на Запад.

"Напуснах армията, защото получавах 500 лева (255 евро, 296 долара) на месец и тук ми предложиха двойно. Казвам си, че тогава може би съм сбъркал", каза той за решението си да стане миньор като неговия баща, който е работил в мините 31 години. Родният дом и на двамата е погълнат от разширението на мината.

Стефан Янев: Нито една страна не е в състояние сама да се справи с климатичните промени

„Само работеща и жизнеспособна икономика може да бъде трансформирана в контекста на приоритетите на зеления преход. В този процес...

Като миньор мъжът печели 1500 лева (750 евро, 889 долара) на месец за 12 часа на ден ремонт на оборудване - средната заплата в най-бедната страна в ЕС - което "не е лошо за региона", каза той. Динев успява да спести достатъчно, за да построи къща за родителите си, съпругата и 10-годишната си дъщеря. Въпреки това отглежда и плодове и зеленчуци, отглеждат кокошки и зайци.

"Ситуацията не е розова", каза и 40-годишният Живко Демерджиев, който е работил близо 20 години като електроинженер в същия минен комплекс. Съпругата му също работи в мините като счетоводител. Всяка сутрин те стават преди разсъмване, за да се качат на автобуса точно в 5:50 сутринта и са последните, които взимат трите си дъщери от училище вечер.

"Има всякаква информация, слухове... Всичко, което искам, е да имам ясна представа какво ще се случи и дали ще мога да работя след това", казва той пред АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика