Световен експерт отговаря на българите има ли връзка между приемането на еврото и инфлацията

3933
Световен експерт отговаря на българите има ли връзка между приемането на еврото и инфлацията
Снимка: iStock

Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията? - краткият отговор е не.

Това показва доклад на Съвета за икономическите анализи към правителството, който ще излезе до седмици. Експертизата си дават едни от най-добрите икономисти в Европа, сред които е и Гунтрам Волф - политически икономист и главен изпълнителен директор на Германския съвет за международни отношения.

Близо 9 години е управлявал най-влиятелния мозъчен тръст в Брюксел – Bruegel, а преди това работи в Европейската комисия. Там изследва макроикономиката на еврозоната и начините за реформирането й. Той е един от най-цитираните немски икономисти, а през 2020 г. авторитетното издание „Бизнес инсайдър” го подрежда в класацията сред 28-те най-влиятелни играчи в Европа, чиито глас и прогнози се сбъдват.

Днес работи с българското правителство и е част на съвета за икономически анализи.

ОЩЕ: Управителят на БНБ е против двойната циркулация на лев и евро преди Еврозоната

"Правителството в Германия се смени и новите управляващи гледат с по-добро око към разширяването на еврозоната. И най-важното, геополитическата ситуация е съвършено различна – заради войната, която се води в Украйна. Тя промени приоритетите и това, което стана ясно е, че еврото не е просто наша обща валута, но има геостратегическо значение", каза Волф.

На въпрос дали България е готова за тази стъпка експертът каза: 

"Бих казал, да. Вие сте въвели валутен борд преди 25 години. Левът е вързан към еврото. Икономиката ви е стабилна. Част сте от банковия съюз, банките тук се наблюдават от европейската централна банка и смятам, че има повече ползи от въвеждането на еврото, отколкото рискове. Това е ясно по отношение на търговията. Особено важно е и за туризма. В момента, туристите, които идват в България трябва да плащат големи такси, за да изтеглят дори малка сума в кеш от банкоматите, но с еврото туризмът ще се улесни. Търговията - също. И най-важното България ще е част семейството на еврозоната. Ще седне на масата, където се взимат важните решения. Не просто ще изпълнява нарежданията, ще може да управлява процеса", споделя той пред NOVA.

По повод разделенията в обществото ни за еврото Волф каза, че един от големите страхове в България е, че валутата ще повиши цените, но заплатите ще си останат същите.

"Такава беше ситуацията и в други държави. Вашите страхове не са по-различни. Ние всъщност изследвахме този процес и ще видите заключенията в доклада на съвета за анализи съвсем скоро. Той ясно показва, че инфлацията няма да се повиши с въвеждането на еврото. Това е неоснован страх. Но той съществуваше и в Хърватия, и между другото в Германия, когато заменихме марките. Но доказателства го показват ясно и не смятам, че трябва да се тревожите", подчерта Волф.

По думите му в момента сме в ситуация на глобална инфлация, но въвеждането на еврото няма да доведе до допълнително покачване на цените.

"Подгответе бизнеса си за тази трансформация, така че да има един прозрачен процес при определяне на цените. Много е важно в ресторантите, магазините, фризьорските салони, в сектора на услугите, които се използват всеки ден – цените да се показват и в двете валути едновременно за определен период".

ОЩЕ: Пеканов за еврото: Валутният борд е като годежа, но не може да си 25 години сгоден, нужна е следващата стъпка

Експертът коментира и референдума на "Възраждане" против еврото:

"Не съм сигурен, че това не противоречи на европейското законодателство. България се присъедини към ЕС и според договора всяка страна-членка се съгласява, да стане част и от еврозоната, когато изпълни изискванията за това. Тоест, поставяйки този въпрос на референдум, означава, че поставяте под съмнение и договора ви за еврочленство. И да – това не е добър сигнал към европейските партньори. Сега България е разпознаваем член на общността. Ако случайно еврото се отхвърли при допитване, това би означавало, че страната се отказва от по-нататъшна интеграция в европейското семейство", завърши Гунтрам Волф.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Над 500 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации

Поскъпването на тока за бита няма да е с 30%, увери енергийният министър

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за стотици милиони заради едностранното спиране на доставките

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата скоро

Служебното правителство ускорява проектите за АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор

Предварително онлайн одобрение на ипотечен кредит е новата дигитална услуга на ОББ

България е втора по понижение на парниковите емисии в ЕС

ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

БВП на България нараства през първото тримесечие

Средната заплата у нас нараства, в София за първи път скочи над 3000 лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика