Пеканов за еврото: Валутният борд е като годежа, но не може да си 25 години сгоден, нужна е следващата стъпка

7807
Пеканов за еврото: Валутният борд е като годежа, но не може да си 25 години сгоден, нужна е следващата стъпка
Снимка: Пресцентър на МС

Рискове има и трябва да говорим ясно с хората какви са те. Това не е джакпот - това е стъпка, за която България да е по-силна и по-достойна като икономика. Хората не трябва да се притесняват. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият вицепремиер Атанас Пеканов по повод приемането на България в еврозоната. 

Той коментира критиките към финансовия съюз, сред които е и че България ще загуби своя финансов суверенитет. Поради валутния борд ние пренасяме решанията от Франкфурт - в момента ги реплицираме, някой взима решенията, а ние ги правим, каза още той. 

Атанас Пеканов: България има нужда от редовен кабинет и работещ парламент

"Ситуацията се променя всеки ден, но аз продължавам да вярвам, че България има нужда от редовен кабинет и работещ парламент, за да се п...

По думите му валутният борд е една стъпка, като годежа. Но не може да си 25 години сгоден. Ако искаме да придобием стабилност в нашата икономика, трябва да направим следващата стъпка. Бизнес сектора и туристическият сектор го осъзнават, обясни Пеканов. 

Според него от 10 години се говори, че еврозоната ще се разпадне. Всичко може да се случи - някой взима този страх и обяснява, че ще се случи утре, каза  още Пеканов. И допълни, че един от най-големите проблеми в държавата са регионалните неравенства - голяма част от икономическата активност се случва в София. Но постави столичното метро като един от най-успешните проекти, възползвали се от плана за възстановяване и устойчивост. 

Европейската комисия ни дава пари за зелена трансформация и в този смисъл ние трябва да ѝ предложим нещо в замяна на неизпълнения от наша страна ангажимент за ограничаване на емисиите от въглищните централи, каза той по повод критиките на Корнелия Нинова срещу служебното правителство.

„Съжалявам, че лошите резултати на г-жа Нинова непрекъснато я тласкат към това да сипе лъжи и манипулации по отношение на служебния кабинет. Ние виждаме това като целенасочени атаки“, обясни той. Пеканов припомни, че в началото на май е имало 7-часово изслушване по въпроса с въглищните централи и предоговарянето на сроковете за тяхното закриване в Народното събрания. Ето защо бившият вицепремиер не вижда „нищо от шокиращите новини, за които говори лидерът на социалистите Корнелия Нинова“.

Пеканов: Северна България ще е на фокус в новите европрограми

От началото на новия програмен период голяма част от средствата по европейските програми са заделени за всички райони в България извън ...

„Проведени са множество разговори с ЕК – не толкова за сроковете, колкото са ангажиментите. Ангажимента на България беше всяка година да се намаляват с по 10% емисиите от въглища. Решението на парламента беше именно да предоговорим този ангажимент. Веднага след като беше взето това решение, ние влязохме във връзка с ЕК и това е документирано“, обясни той.

Атанас Пеканов е категоричен, че миналата година не са били ограничавани въглищните емисии по обективни причини. ЕК е проявила разбиране, стана ясно още от думите му. „Ние говорихме не за пълно отпадане на тези ангажименти, а за намаляване. Те поискаха алтернативи, които ние изпратихме. Става дума за шест нови проекта плюс два стари проекта, които са трансформирани от ПВУ“, поясни още той. Бившият вицепремиер подчерта, че става дума за неформални дискусии, защото не било коректно служебното правителство да пусне проектите към ЕК преди назначаването на редовен кабинет. От думите му стана ясно, че тези проекти са свързани с електропреносната мрежа, със санирането, със енергийната бедност, както и с ВЕИ-тата.

„Всичко това е публична информация и се чудя, как така г-жа Нинова не се срамува, но тя отдавна изгуби всякакъв срам в нещата, които говори за служебния кабинет“, каза още той в отговор на критиките на Корнелия Нинова за липсата на ефективни действия по отношение на въглищните централи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика