Създават различни тарифи на тока според потреблението?

19547
Създават различни тарифи на тока според потреблението?
Снимка: БГНЕС

 

Амбициозни са задачите на енергийният борд, който кабинетът създаде. Това призна вицепремиерът и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева в предаването Седмицата на Дарик радио.

Тя напомни, че енергийният борд и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са съвсем различни органи. ДКЕВР е натоварена с регулаторните и контролни функции на монополите, а енергийният борд е обществен консултативен съвет към Министерския съвет, участниците в който ще предлагат решения, че обсъждат идеите и стратегиите, свързани с политиката в енергийния сектор.

300 домакинства са без ток в Мировяне

Без електрозахранване са около 300 домакинства в село Мировяне, Софийско. Причината за липсата на електрозахранване е, че е източено ...

Отделни цени на тока за бедни и богати, каквито предложения се появиха от страна на синдикатите „би било дискриминация", обясни вицепремиерът. Според нея е възможно да се обсъждат различни цени на база на потреблението - като например консумацията на ток за ежедневни нужди може да бъде на една цена, а всяко по-високо потребление да е по-скъпо.

Това е нещо, което ще се обсъжда тепърва, посочи Захариева. Тя допълни, че обвързването на по-голямото потребление с по-високи цени би било стимулиращо за енергийната ефективност и опазването на околната среда.

Има такива модели в различните цени и това не е нещо ново, но това е една от опциите, каза Захариева. Тя се съгласи, че друг подход е токът да поскъпне, но социалното подпомагане да се разшири, така че по-бедните да не плащат на по-богатите субсидирана енергия.

Който и от двата подхода да се приеме, със сигурност трябва да сме убедени, че помощите за енергийно бедни ще стигат до всички, които имат нужда от тях, коментира вицепремиерът.

Красен Станчев: Поскъпването на тока е неизбежно

Поскъпването на тока е неизбежно. Това заяви в ефира на БНТ изпълнителният директор на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Стан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика