Теменужка Петкова: За последната година състоянието на БЕХ се подобрява

5084
Теменужка Петкова: За последната година състоянието на БЕХ се подобрява
Снимка: БГНЕС

За последната година се наблюдава тенденция на подобрение на финансовата част на дружествата от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на форума "Години на реформи в енергетиката", информира БГНЕС.

Коментирайки приоритетите в развитието на енергетиката у нас, Петкова заяви, че това са осигуряването на финансова стабилност, сигурност на доставките, пълна либерализация, защита на българските потребители и развитие на местния добив. По думите й стъпките за постигане на това са основно чрез реформи в енергетиката.

Теменужка Петкова: Цената на тока ще е такава, каквато я определи пазара

Преди да стигнем до отговор на въпроса дали ще се вдигне цената на тока, на първо място трябва да бъде ясно, че на практика пълната либ...

През последната година са направени няколко промени в Закона за енергетиката. Променена е наредба, с която е свит дефицитът в Националната електрическа компания (НЕК). Освен това Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е отделена от изпълнителната власт. На следващо място са извадени от енергийния микс топлофикациите, които произвеждат ток неефективно. Друга промяна е, че се осъществява по-сигурен финансов контрол, коментира тя.

С промяна от юли пък се дава възможност НЕК да бъде дофинансиран от продажбата на електроенергия. В края на септември финансовият резултат на БЕХ показва, че е налице тенденция на подобряване на финансите на дружествата в сектора, посочи още Теменужка Петкова.  Ако през 2014 г. дефицитът е бил 324 млн. лв., то през 2015 г. е 218 млн. лв., което показва, че финансите са подобрени със 106 млн.лв. Загубите намаляват, което показва, че мерките на правителството дават резултат, каза тя.

Министърът заяви, че се очаква в тестови режим борсата да започне да работи от края на декември и от следващата година трябва да заработи либерализацията на пазара и Българската независима енергийна борса.

Относно газовия сектор, Петкова заяви, че фокусът е върху изграждането на междусистемните енергийни връзки с Гърция, Румъния и Сърбия. До 10 декември ще има окончателно инвестиционно решение за конекторната връзка с Гърция и реално може да започне работата по този конектор, заяви енергийният министър. През 2016 г. се очаква да бъде готова връзката с Румъния, а по сръбската връзка е разработена пътна карта и очакванията са до 2018 г. тя да бъде готова.

България има два плана за действие при газова криза

Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведени в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България. Това ...

КЕВР в следващите месеци и през 2016 г. ще взема решения, които да доведат до либерализация на пазара в условия на прозрачност, заяви председателят на регулатора, заяви по време на форума председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той коментира също, че износът на ток през последните две години бележи възход

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика