Турски МОЛ смени магазините ни на границата

64788
Турски МОЛ смени магазините ни на границата

След закриването на българските безмитни магазини турските власти откриха един от най-големите търговски обекти на границата с България на Капъкуле.

В граничния в Турция МОЛ може да си купите всичко - при това на цени, които са наполовина по евтини от реалната им себестойност в страната. Това не е спомен от миналото, а реалност на ГКПП Капъкуле на българската граница, където се издига безмитният МОЛ, акцентира БГНЕС.

В този магазин можеш да видиш и да купиш почти всичко от чаша, през парфюми и цигари до дрехи и обувки, та чак и прах за пране. МОЛ-ът незименно буди интересът на преминаващите през границата заради изкушаващите цени. Често тук сред непрестанния огромен поток от хора, може да се чува и българска реч. Няма как да се пропусне гледка като тази как българи пътуващи към съседна Турция преминавайки границата за няколко часа да си купуват евтини цигари, алкохол, сувенири.

И докато в Турция върви усърдна работа и търговия на границата, то в България от към ГКПП "Капитан Андреево" могат да се видят само пустеещи сгради и скучно чакане на границата.

Спомен за бурната някога търговия тук са постройките все още неразрушени, но тъжно пустеещи. Магазините бяха закрити през 2008 г. и още тогава се заговори, че това е прибързано решение, което обслужва нечий интереси.

Политическото решение на Тройната коалиция за закриване на безмитните магазини е взето през февруари 2008г.

Според обясненията тогава решението е заради междинен доклад на Европейската комисия, публикуван няколко дни по-рано - на 4 февруари 2008г. Близо 3 години по – късно през август 20011г. европейският омбудсман Никифорос Диамандурос реши, че част от твърденията в доклада на комисията не са обосновани, неаргументирани с конкретни доказателства, с които комисията разполага, подвеждащи и обявява твърденията на ЕК като случай на лошо администриране.

Гръцките безмитни магазини на българската граница са най-доброто доказателство, че ЕК не забранява този вид търговия и бизнес.

И докато ние се чудим, пропускаме приходи за българския бизнес и икономика, защото сами се отказваме от този печеливш бизнес, нашите съседи печелят стотици милиони годишно.

Редактор: Петър Проданов

София чака своите нови, по-големи и по-атрактивни молове

Ако в момента инвеститорите в търговски центрове срещат трудности заради усложнената икономическа обстановка и свитото потребление, то ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика