Украинци ще решават за още неразрешеното американско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

14916
Украинци ще решават за още неразрешеното американско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Агенцията за ядрено регулиране подписа договори с френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и с чешко-украински консорциум за предоставяне на външна експертиза на избрани отчети от анализа на безопасността за лицензиране на ново ядрено гориво RWFA, произведено от Уестингхаус, за блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от регулатора.

Без разрешение

Преди около седмица агенцията завърши прегледа за формална редовност на подаденото от АЕЦ "Козлодуй“ заявление за издаване на разрешение за новото гориво, но решението бе отложено.

Още: Не разрешиха на АЕЦ "Козлодуй" да работи с американското ядрено гориво

Французите от IRSN ще извършат експертиза на общо 20 отчета, които обхващат анализи на безопасността, свързани с целия жизнен цикъл на горивото, а именно: механичен, хидравличен и термо-механичен проект на ядреното гориво RWFA; анализ на поведението на горивото при възникване на аварии; ядрена безопасност при транспортно-технологични операции и при съхранение на ядреното гориво.

Чешко-украинският консорциум ще предостави експертиза на отчета за съвместимостта на новото ядрено гориво със системата за вътрешнореакторен контрол на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Резултатите от експертизите ще се използват от Агенцията за ядрено регулиране в процеса на взeмане на регулаторно решение за лицензиране на новия тип ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“.

Френският институт

Институтът за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) е държавна френска експертна организация, отговорна за оценката и изследването на ядрени и радиационни рискове, както и за предоставяне на техническа експертиза в областта на ядрената безопасност, радиационната защита и мониторинга на околната среда.

Още: "Росатом" каза ще доставя ли гориво за АЕЦ "Козлодуй"

IRSN играе ключова роля в ядрената регулаторна рамка на Франция и подпомага френското правителство и френския ядрен регулатор в процесите на вземане на решения относно ядрени съоръжения, стандарти за радиационна защита и аварийна готовност, както и в случаи на ядрени аварии или инциденти.

Със своя дългогодишен опит и около 1800 служители, включително инженери, физици и химици, IRSN представлява една от най-големите и компетентни организации в цяла Европа по отношение на ядрената безопасност и радиационната защита. IRSN прилага своя опит в безопасността на ядрените съоръжения, в това число ядрени реактори и съоръжения от ядрения горивен цикъл, от фазите на проектиране и на строеж до извеждането от експлоатация.

Чешко-украинският консорциум 

Чешко-украинският консорциум се състои от ES Group Europe s.r.o. (Чехия), Държавно предприятие „Държавен научно-технически център за ядрена и радиационна безопасност“ (Украйна) и „Енергобезопасност груп“ ООД (Украйна).

ES Group Europe s.r.o. предоставя услуги на чуждестранни партньори в областта на ядрената енергетика на украинския пазар. Компанията подготвя търговска документация и счетоводно-аналитични изследвания, както и извършва проектиране и строителни дейности.

Държавно предприятие „Държавен научно-технически център за ядрена и радиационна безопасност“ (Украйна) е създадено през 1992 година с цел да осигури комплексна научно-техническа подкрепа за държавното регулиране на ядрената и радиационната безопасност. От 2001 година научно-техническият център е подчинен на Държавната ядрена регулаторна инспекция на Украйна.

"Енергобезопасност груп“ ООД изпълнява проекти в енергийни обекти в Украйна, Чехия, България, Унгария, Словакия и Армения, като непрекъснато разширява географския обхват на проектите си. Компанията има опит в управлението на комплексни проекти, насочени към подобряване на ефективността, надеждността и безопасността на енергийните обекти. „Енергобезопасност груп“ ООД разполага с висококвалифициран и опитен екип от професионалисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика