Урочасана ли е БНБ и ще върне ли новият управител доверието в нея

6263
Урочасана ли е БНБ и ще върне ли новият управител доверието в нея
Снимка: БГНЕС

БНБ, за съжаление, е урочасана. Всеки път, когато се каже, че БНБ е единствената останала институция в държавата с капацитет - нещо й се случва. Това заяви пред БНР финансистът Любомир Дацов, който предстоящия избор на нов управител на централната банка.

Много е опасно да се произнася думичката "най-стабилната", "най-добрата" институция, смята Дацов. "Факт е, че БНБ извърши изключителен преход в последните години, интегрирайки се в системата на европейските централни банки, общо взето, по много показатели, системата ни е стабилна, добра, модерна, т.е. тя е съпоставима с най-доброто в Европа в много аспекти", коментира обаче експертът.

Днес ще е ясно кой ще замести Иван Искров

На извънредно заседание днес Народното събрание ще направи своя финален избор кой да заеме мястото на Иван Искров като управител на БН...

Днес на извънредно заседание Народното събрание трябва направи своя финален избор кой да заеме мястото на Иван Искров като управител на БНБ. За това ще е необходимо обикновено мнозинство.

По въпроса за подкрепата от страна на ДПС за нов управител на БНБ Дацов посочи, че ДПС е парламентарна партия в България и е избрана от голяма част от гражданите на страната. "Това са принципите на демокрация, независимо дали ни харесва един участник или не", каза той.

"Ясно е, че има политически договорености, защото постът на гуверньора е също толкова политически, а не напълно експертен", все пак заяви Любомир Дацов.

Според него основният въпрос, който трябваше да бъде зададен към кандидатите за управител на централната банка е отношението към банковия съюз и стратегията им за влизане в банковия съюз. "Сега като бъде сменен управителят, системата ще гарантира ли, че такова нещо като с КТБ няма да се случи?", попита той.

Горов: БНБ е проспала практически целия процес в КТБ

Основното заключение е, че БНБ е проспала практически целия процес от закупуването на банката и нейното набъбване до източването ѝ. ...

"Новото ръководство на БНБ ще върне доверието в институцията", смята икономистът Красен Станчев. Според него и тези, и други кандидати биха могли да направят това, защото наследството не е чак толкова лошо, колкото обществото мисли.

"Възстановяването на доверието и стабилизирането на банковата система, включително членството в Европейския банков съюз, така наречените стрес-тестове ще покажат, че банковата система не е нещо изолирано, не е остров в спокойно море", заяви Станчев пред 'Фокус". По думите му банковата система много зависи от общата нагласа на политиците, които по някакъв начин създават условията, в които функционира икономиката.

"Мога да кажа по-подробно за някои неща, които не са добри в законодателната програма на този парламент, които могат да дестабилизират банковата система. Най-общо казано това са законопроектите, които усилват правата на длъжниците, които променят Гражданския процесуален кодекс и които се опитват да въведат нова система на фалит на физически лица“, каза още експертът.

Красен Станчев коментира още, че за покачването на доверието в банковия надзор, това, което може да се направи, е по-стриктно наблюдение на независимия подуправител по банковия надзор. „Радикални промени в структурата на банката не са необходими“, категоричен бе Станчев.

НС едвам заработи, избира управител на БНБ във вторник

Народното събрание ще проведе избора за нов управител на Българската народна банка (БНБ) на 14 юли, вторник, предаде БГНЕС. След като...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика