Ваня Григорова: Ако газът от "Газпром" е най-евтин, да преговаряме

7613
Ваня Григорова: Ако газът от "Газпром" е най-евтин, да преговаряме
Снимка: БГНЕС

Ако газът от "Газпром" е най-евтин, тогава веднага трябва да започнем преговори с тях. За това настоя икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, но не отговори категорично на конкретен въпрос дали газът от "Газпром" е най-евтин. Според нея обаче на заседанието на кризисния щаб в началото на тази седмица се е възприел курс за задължителни преговори с "Газпром". Тя добави, че седемте танкера, които изпуснахме (шест от тях, единият - за октомври, вече е приет) не са алтернатива и си стоят в САЩ, защото няма път, по който да дойдат до нас.

ОЩЕ: Газът се размириса, но не заради "некъпаните"

Енергийният министър намекна за неизбежни преговори с "Газпром"

Вече е неизбежно да не преговаряме с "Газпром експорт". Това каза министърът на енергетиката в отговор на въпрос Actualno.com защо не р...

Икономистът Георги Ангелов обаче не се съгласи с тезата за танкерите. Той посочи, че досега колкото танкера с втечнен газ сме договорили, все са идвали. Григорова възрази, че при последния случай имало надценка от турския оператор "Боташ", но Ангелов контрира, че говорим за 10 долара. Той каза и друго - абсурдно е да се говори как нямало слотове (т.е. място за разтоварване на танкери) за догодина, след като те сега тепърва се договорят, като визираше конкретно Гърция. Ангелов е категоричен, че "изпуснахме евтиния газ" т.е. 7-те танкера.

С отказа от 7-те танкера, договорени от правителството на Кирил Петков, позицията ни за преговори с "Газпром" сега е много слаба, защото нямаме друг подсигурен газ за зимата, освен азерският, подчерта Ангелов. Григорова се съгласи, че сме в слаба позиция, но отдаде това на липсата на добра работа от управлението на Кирил Петков, включително защото то не било договорило необходимите слотове. Нямахме време да изговорим всички параметри, за да подпишем договора за 7-те танкера, включи се и депутатът от ПП Настимир Ананиев.

Георги Ганев: На гръцкия премиер ли да вярвам, че е имало къде да разтоварим танкерите, или на правителство, което лъже от първия ден

Многократно сме казвали, че трябва да се наложат регулации на петрола, но това не се прави. В България влиза и друг петрол, не само руски, но цената на бензиностанциите е приблизително една и съща. 25 стотинки на фона на 3.40-3.60 лв. за литър горива нямат особено голяма тежест, оцени Григорова. Но и в този случай Ангелов ѝ напомни, че има сериозен марж що се отнася до различните видове петрол - от около 1,50 лв. на литър, който отива в "Лукойл" и следва държавата да вземе отношение, след като България е изключение по европейското петролно ембарго и след като получаваме най-евтиният петрол на пазара - руският.

Икономист: У нас не може да се говори за рецесия

Ако миналата година сте давали 100 лева за храна, то сега давате 117 лева. При хората, които получават по-ниски заплати инфлацията се у...

Планът за възстановяване и устойчивост не е подарък, който може да се използва както си поискаме и чрез не могат да се изплащат заплати и компенсации, подчерта Григорова пред БНТ, след като Ангелов наблегна на това, че именно със средствата по този план може бързо да се развият инвестиции и да се помогне на икономиката, което ще увеличи доходите.

Единият от двигателите за увеличаване на средната работна заплата е увеличаване на минималната работна заплата. Източването на държавните енергийни дружества трудно стигат вече дори за изплащането на тока, посочи Ваня Григорова.

От своя страна икономистът Георги Ангелов добави, че държавата в криза да изпомпва пари и да трупа излишък е абсурдно. В момента в бюджета има пари, уточни Ангелов. Тази година не работи идеята, че бюджетът ще се остави за следващата година, защото компенсациите са докрая на тази година. Бюджет задължително трябва да бъде приет още тази година, защото догодина може да няма правителство, всичко ще скочи 8 пъти и ще има масови затваряния, предупреди Ангелов.

Още: Енергиен експерт: Преговори с "Газпром" е странно да има, договорът не е прекратен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика