Газът се размириса, но не заради "некъпаните"

10960
Газът се размириса, но не заради "некъпаните"
Снимка: БГНЕС

Наслушахме са на приказките на некъпаните от площада, които ни обясняват, че не било морално да се купува, макар и по-евтино газ от "Газпромекспорт". Това коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на Индустриалния капитал в България (АИКБ), в интервю за предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус".

Хич не ви се вярва, че го е казал ли? Затова е приложен активен линк - ако не го е казал, да се оплаче където трябва. А ако го е казал - уж сме правова държава, може някой да реши да провери как работи съдът.

Когато става въпрос за стока, каквато е газът, работата винаги опира до следното: Да е по-хубаво и по-евтинко. Само че, както казват англичаните, евтиното често излиза скъпо.

Г-н Велев, а и немалко като него (по телевизиите ще ги познаете), не спират да настояват за "Газпром" - по-евтино било. Колко точно по-евтино е никой не казва - защото формулата за определяне на цената е търговска тайна! Знае се, че 70% от цената се формира от цената на холандската борса TTF, а другите 30% какво са никой не обелва дума, да не вземе да пресметне някой. Велев и едрият бизнес, който той представлява, не можели да понесат цена от над 250 лв. на мегаватчас - интересно ако видим сега цените на TTF дали 70% от тях плюс "нещото друго" ще го докарат до 250 лв. или далеч повече? За неможещите да ползват Интернет - над 280 евро за мегаватчас са контрактите за септември! В левове това е двойно, а 70% от тази сумичка е почти 385 лв! "Газпром" не значи газ на промоция, ако някой толкова се е объркал.

И едно въпросче - г-н Велев откъде знае точно колко струва руският газ, след като договорът с "Газпром" е търговска тайна? Да вземе да каже цялата формула едно към едно, да посмятаме правилно. Току виж сме сметнали и как продуктите и стоките от членовете на асоциацията, на която е председател, са с "надвземане в цените" (сега нали за газа и тока му "надвзимат") и да помислим как да бъдат обезщетени клиентите. Защото много точно Мартин Владимиров напомни нещо много важно за провалената оферта за 7-те танкера втечнен газ от САЩ - тяхната цена се определя на друга база, не на TTF. Базата е "Хенри хъб" т.е. американската база, а в САЩ втечненият газ се движи по-евтино, отколкото в Европа. Към момента 16 евро на мегаватчас щеше да е по-евтино при тази оферта, отколкото от "Газпром", заяви Владимиров. Всеки да си избере на кого да вярва - аз лично на бизнесмен, който при всяка промяна на пазара тича да иска от общите пари, които всички внасяме (държавата), не вярвам. За мен той няма достатъчно акъл и воля, че да предвиди как да си предпази бизнеса.

Освен това - когато официозни синдикати и работодатели са на един акъл без дори да се поскарат малко, значи нещо много не е в ред!

Далеч по-важно обаче е друго - газ от "Газпром" ще има ли изобщо? Защото, да речем е по-евтин, но Путин ще го достави ли както е уговорено? Германия и Италия не били морални и плащали в рубли, казва Велев - като е така, най-големият вносител на руски газ в Германия защо е на рекордна в историята си загуба? Да не е защото по "Северен поток" не идва това, което е платено в рубли, а идва това, което Путин дава? И дали за България ще идва платен точно толкова газ, колкото е по договор, ако начело на държавата не са "правилните хора" - такива, които наричат и считат войната в Украйна за "специална операция"? И такива, които работят за Путину, не за родину?

Винаги опира до парите - и вчера, 22 август, си пролича. Няма сега парламент, няма държава да даде пари, а и досега като имаше, тя обещала, но нямало откъде да ги събере. Значи като избираме, да изберем който ще ги събере. Но как ще ги събере, не мислете много, драги гласоподаватели. Какво толкоз - най-много да ви продаде задниците вместо своя. Така и за умиращия без руски газ български бизнес с милиони работници ще има - я за бизнеса, я само за някои бизнесмени плюс някои синдикалисти, че нали да говорим как работещите са добре. Не може всички да са иновативни и да печелят, защото са имали акъл навреме като ей този пример ТУК - трябва държавата т.е. другите да им дават, че да живеят добре. Много е гот такава пазарна икономика - като печелиш, все ти е тая, като почнеш да губиш, държавата т.е. другите те вадят от калта.

В този ред на мисли, енергийният мининистър Росен Христов даде интересно обяснение за втечнения газ. Няма къде да го разтоварваме (слотове), затова взехме 1 от 7 танкера, които правителството на Кирил Петков принципно договори. Иначе цената им била "ценово атрактивна"?!?!?! Звучи като: леле, тоя "Майбах" колко е евтин, ще си го купя, ама паркомястото ще ми е много скъпо - я да се откажа?! И нали на 4 август беше обявено, че Ревитуса (терминал за втечнен газ в Гърция) си разширява капацитетът? Да, но то преди това било договорено вече кой ще го ползва - по думите на Христов. Интересно как е станало, не трябва ли да има търгове за такива неща, при това публични? Кога е имало търгове и кой точно е бил на власт - както като правителство, така и в "Булгаргаз"?

Специално за разтоварването - на 12 август, 2022 година, "Булгаргаз" пусна обявление за суап сделка за втечнен газ през ... я гледай ти, през Ревитуса! Какво значи това? Купуваш газ, който не можеш да разтоварваш - затова го продаваш на някой, който може, а той в замяна ти връща същото количество газ при същите условия. Със 7-те танкера не можело, така ли г-н министър?

В крайна сметка, от цялата работа изглежда сякаш Радев и правителството му не искат да управляват след септември. Дано да стане така - но заради това правителство рискът от енергийна криза по мое мнение се увеличи. Защото дори не може да купи един свестен телефон - ама как да може, като не знае как се продават?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com