Василев внася бюджет с 4.5 млрд. дефицит, няма да пипа пенсиите

10050
Василев внася бюджет с 4.5 млрд. дефицит, няма да пипа пенсиите
Снимка: БГНЕС

"Към момента в проектоказона е заложен бюджетен дефицит от 4 млрд. 582 млн. лв., което е дефицит от 3% на начислена основа, 2.5% на касова основа", обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след предварителна среща с представителите на бюджетната комисия в парламента. Темата е била държавният бюджет за 2023 г. 

Планът за приемане на бюджета

"Планът за бюджета е да бъде внесен в Народното събрание първата седмица на юли месец, така че да може да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила от 1 август. Все още текат доуточнявания с част от министерствата и другите първостепенни разпоредители", каза Василев. ОЩЕ: МФ представя пред депутатите от ресорната комисия Бюджет 2023

Василев уточни, че този бюджет е изпълним и с него влизаме в маастрихстките критерии. Той е на мнение, че този бюджет дава добра основа за следващите години. 

Стана ясно, че бюджетът е разчетен при БВП в размер на 184 млрд. 486 млн., какъвто беше заложен от служебния кабинет. Финансовият министър уточни, че макрорамката на служебното правителство не е променяна, защото това означава да няма бюджет до края на август. 

Приходи

Той обясни, че има и някои основни промени, заложен от служебния кабинет. "Първата основна промяна е, че предвиждаме да получим второ плащане в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на тази година. Една от мерките, която служебният кабинет беше разчел, е приложена в пълен размер - 100% дивидент. Това са допълнително 780 млн. приходи в бюждета. Освен това имаме допълнително увеличение на приходите от НАП и "Митници" така, че приходната част да достигне до 69 млрд. 321 млн. лв", уточни Василев. Той допълни, че те са увеличени по линия на събиране на ДДС.

Данъци

Според него посредата на годината не трябва да се пипат данъци, а това трябва да се случи от 1 януари 2024 г. "За момента в проекта на бюджета е заложено връщането на ДДС ставката на природен газ", каза Василев. 

Обществените поръчки

"Имаме намаление в разходите - прецизиране на капиталовите разходи, където има намаление от 1.851 млрд. лв. Това пак е рекордно ниво, но така са обезпечени средствата за всички европейски програми, които изтичат тази година, плюс средствата за всички капиталови разходи, които имат избран изпълнител или са в процес на изпълнение", добави Васлев. ОЩЕ: Трудно ще бъде да се намали съществено дефицитът в бюджет 2023: Владимир Сиркаров в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Стана ясно, че разходи, по които няма пуснати поръчки, са извадени от капиталовите програма, като идеята е, че до края на годината е трудно поръчката да бъде завършена. "Има предвиден резерв в случай, е се стекат добре обстоятелствата и се подредят звездите, такива разходи да не бъдат спирани", добави Василев. Той уточни, че ангажиментите не са спирани. 

Пенсии и заплати

Той увери, че не са пипани разходите за пенсии и заплати. "10-те процента увеличение на заплатите за администрациите, които миналата година не получиха увеличение, също са включени в бюджета", обясни министърът. 

Парите за бедствия

"Фондът за бедствия в прокетобюджета на служебния кабинет беше разчетен на 80 млн. лв. В момента е вдигнат на 130 млн. лв. В момента около 60 млн. лв. са използвани", каза министърът. 

Държавният дълг

Василев обърна внимание, че се предвижда дългът да остане същия като миналата година като процент от БВП. "Нарастването на нетния дълг щебъде в обема на дефицита. Дълга като процент от БВП ще остане на същото ниво, като от миналата година", уточни финансовият министър. ОЩЕ: България е страната в ЕС с най-голям дял на държавния дълг, деноминиран в чужда валута

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика