Високотехнологичният бранш: Вдигане на максималния осигурителен доход е удар по гръбнака на икономиката ни

7588
Високотехнологичният бранш: Вдигане на максималния осигурителен доход е удар по гръбнака на икономиката ни
Снимка: БГНЕС

Обединената високотехнологична индустрия в лицето на БРАИТ, БАСКОМ, AIBEST, БАИТ, БЕСКО и ИКТ Клъстер се обяви срещу идеите на БСП за увеличаване на максималния осигурителен доход (МОД).

Припомняме, че социалистите предлагат рязко вдигане на максималния осигурителен доход – от сегашните 3400 на 4200 лв. от 1 януари 2023 г. Това е заложено в промени на т. нар. „удължителен закон“ на Бюджет 2022, предложени от левицата.

"Намираме за недопустимо изобщо темата да се поставя в публичното пространство, особено на фона на отсъстващ цялостен проект за национален бюджет  - без никаква ясна политическа визия за справяне със сложната икономическа ситуация и без мерки за стимулиране на високотехнологичната индустрия като двигател на изваждането от икономическата криза на страната", обявиха представителите на високотехнологичния бранш в отворено писмо.

"Ние сме последователни в отстояването на тезата си, че увеличаване на МОД е удар върху средната класа в България, която е гръбнакът на българската икономика. Тежестта на тази мярка ще бъде понесена от креативните хора, заети във високотехнологичната индустрия, които и без друго - с много усилия и без никаква подкрепа от държавата, успяваме да задържим да работят в български компании и да плащат данъците и осигуровките си у нас", гласи още позицията им.

В момента всеки зает във високотехнологичните индустрии създава висока добавена стойност и допринася за държавния бюджет три пъти повече от средното за страната под формата на данъци и осигуровки. Отделно от това, заетите във високотехнологичните индустрии движат потреблението в редица други сектори като търговия, туризъм, бизнес с имоти, развлечение, култура.   

ОЩЕ: Вижте колко вече е средната заплата в IT сектора у нас

"Многократно сме предупреждавали политическите партии в България, че успехът на високотехнологичната индустрия не е даденост. Високият ѝ растеж към настоящия момент не бива да ни успокоява, тъй като, работейки предимно за износ, тази индустрия е силно повлияна от световните тенденции. А там вече се забелязва свиване на растежа във всички сектори, което неминуемо ще се отрази през 2023 г. и в България", гласи позицията на бранша.

Решено: Максималният осигурителен доход става 3400 лева

Максималният осигурителен доход ще се вдигне от 3000 на 3400 лв. от 1 април. Това приеха депутатите на второ четене на законопроекта за...

Припомня се, че много от съседните държави са предприели категорични мерки, за да дадат възможност на високотехнологичните си индустрии да запазят темпото на своето развитие чрез целенасочени политики, окуражаващи развойната дейност и намаляващи или премахващи данъчно-осигурителната тежест за компаниите и служителите. "На този фон в България единственото „решение“, което хрумва на политиците, е да увеличат МОД, задоволявайки единствено тяснопартийните си цели без оглед на националния интерес", смятат от водещите организации.

Те искат да дискутират "мерки за изсветляване на сивата икономика" и предложения за това как нивата на осигуряване в България да са адекватни на услугата, която се получава в замяна, без обаче да се допуска каквато и да е необоснована промяна в данъчно-осигурителната рамка. "В противен случай, ще се подложи на изпитание малката ни зараждаща се средна класа и ще се дискредитира предвидимостта на бизнес средата в страната", смятат от организациите.

Подписалите се представители на бранша са Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии /AIBEST/, Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/, Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/, Българска работодателска асоциация иновативни технологии /БРАИТ/, Българска стартъп асоциация /БЕСКО/, Фондация "Клъстер информационни и комуникационни технологии" /ИКТ Клъстер/.

ОЩЕ: Ваня Григорова: Има фирма, която източва 50 млн. лв. от държавата всеки месец (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика