Владимир Каролев пред Actualno.com: Не МВР трябваше да е приоритетът на актуализацията

18153
Владимир Каролев пред Actualno.com: Не МВР трябваше да е приоритетът на актуализацията
Снимка: Facebook

Не очаквам никакви изненади по отношение на актуализацията на държавния бюджет. За съжаление тя няма да е такава, каквато ми се искаше. Това сподели ексклузивно пред Actualno.com икономистът Владимир Каролев.

Според мен спокойно актуализацията можеше да е под 3% дефицит от БВП, заяви Каролев. Припомняме, че тя е 3,7%. Ще дам и конкретни примери – МВР (бел. ред - там се дават още 125 млн. лева). Спокойно можеха да не реализират поредното обещание за увеличение на заплатите в МВР. И нямаше да нарушат новия Закон за МВР – в колко държави в Европа съкратиха разходите в публичните сектори. Направиха го и в Ирландия, която беше най-тежко ударена от кризата, а сега отива на 7% икономически растеж за тази година. Там съкратиха с 25% заплатите на държавните служители. У нас като се качи заплатата на държавен служител и край – само можеш да качваш, не да намаляваш, възмути се икономистът.

Менда Стоянова: Случилото се в КТБ си е жива кражба

Законът за БНБ гарантира независимостта на Централната банка, коментира тази сутрин депутатът от ГЕРБ и председател на временната бюдже...

Същото е положението и със здравеопазването, продължи Каролев. Колкото и да наливаш там, все ще има дефицит. Всяка болница иска най-хубавото оборудване на света, без да е ясно дали ще го ползва. В България има твърде много болници и повечето са празни, подчерта Каролев. Частниците злоупотребяват много с клиничните пътеки и дават лош пример – правилно левите за този сектор искат всичко да е държавно, добави той.

Съветник на Божидар Лукарски

Поех ангажимент да стана съветник на г-н Лукарски, но все още не съм, уточни Владимир Каролев пред Actualno.com. Тепърва трябва да напусна три фирми, в които съм съдружник, но понеже дейността на едната касае регулираната от Комисията за финансов надзор (КФН) сфера, очаквам решение от тях. Трябва моят съдружник да стане изпълнителен директор – той и сега е, но да поеме и моите функции, като мисля, че до седмица, две или три нещата ще бъдат изчистени, за да встъпя в длъжност, уточни Каролев.

По думите на икономиста неговата дейност ще е в рамките на около два месеца. Не е ясно още кои ресори ще останат в икономическото министерство, уточни той. Когато това е ясно, за две-три седмица ще анализирам какво може да се направи – лицензионни режими, обществени поръчки.

БСП няма да подкрепи актуализация на бюджета

БСП няма да подкрепи актуализация на бюджета, защото приходите до края на годината ще се увеличат и бюджетният дефицит може да се запаз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика