Владислав Горанов: Чувствам се класик заради "горановката"

18115
Владислав Горанов: Чувствам се класик заради "горановката"
Снимка: БГНЕС

Не съм слагал в сметката за външния дълг вече изплатени падежи. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Той отново повтори – имаме вече 6 млрд. евро дълг за следващите три години. Не успяваме да се приближим до свалянето на дефицита и обръщаме тренда, подчерта Горанов. Това обаче е съвсем различно твърдение от изказаното от проф. Христина Вучева, която видя 6,8 млрд. външен дълг за покриване в периода 2015 – 2017 година. И припомни как кабинетът Орешарски сметнал 1,6 млрд. лева дефицит за миналата година, а той станал двойно по-голям.

Първанов не иска да се натиска да оправи отношенията ни с Русия

Има вече успокояване на политическата обстановка, но е нужно да няма такива неразбирателства в управляващата коалиция и решения тип "12...

По адрес на това как са избрани банките-дилъри, финансовият министър каза, че е напълно прозрачна процедура – търг. Поканихме 19 банки на търга, с конкретни параметри и попитахме кой иска да ни даде заем, като след това ще направим емисия държавни облигации. Най-добрите условия бяха представени от въпросните четири банки - Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ, подчерта Горанов. И изрази притеснение дали HSBC няма да потърси отговорност на министъра на икономическото развитие от кабинета на Жан Виденов – Румен Гечев, за изказванията му каква е британската банка.

Финансовият министър посочи, че от две седмици е качено публично намерението на правителството да тегли външен заем, за да може да има финансова стабилност. Иначе трябва или да търсим средства от вътрешния пазар, или да съкращаваме бюджетните разходи, заяви Горанов. БСП поддържаха дефицит само на разходната част на бюджета – консуматорски подход, а не за икономически ръст, добави той.

За финал Горанов също извади банкнотата „горановка” и каза, че се чувства жив класик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика