Внимавайте, за да не изгубите редовна отпуска

26805
Внимавайте, за да не изгубите редовна отпуска
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В края на годината изтича срокът, в който, ако имате невзета отпуска за 2011 година, може да я използвате - иначе я губите. От 2010-та година с промени в Кодекса на труда, отпуските вече имат давност от две години, припомня БНТ.

Промените бяха направени, за да се сложи край на стотиците дни залежали отпуски, които служителите можеха да трупат в продължение на години.

КНСБ: Отпускът по семейни причини да е право по закон

От КНСБ предлагат с промени в Кодекса на труда да се даде правото на работниците и служителите при определени условия да ползват нов ...

Въпреки че промените не са нови, има служители, които все още не са наясно, че отпуските им ще изгорят, ако не ги използват в рамките на две години.

"В момента може с едно уведомление до работодателя 2 седмици по-рано служителят да заяви, че иска да излезе в отпуск и да заяви, че този отпуск е отпускът за 2011 година", обясни Величка Микова - ръководител отдел "Правна закрила" КНСБ.

Ако имате невзети платени почивни дни от 2009 година, както и от предходните години, не трябва да се притеснявате за тях.

"Тези отпуски не се погасяват по давност - тоест не се губят и когато на един работник и служител му бъде прекратено трудовото правоотношение, той ще има право да получи обезщетение за тези свои отпуски", уточни още Микова.

Синдикатите искат допълнителен отпуск по семейни причини

КНСБ предлага да се въведе допълнителен отпуск по семейни причини за родителите. Лидерът на синдиката Пламен Димитров коментира във вт...

Освен това, ако решите, може да ги впишете в графика за отпуските за текущата година. За всяка следващата година може да се отлагат до 10 дни отпуска, като и за това писмено трябва да се уговорите с работодателя. Тези дни също фигурират в графика с отпуските. Той е задължителен за всяка фирма и се съставя в края на всяка година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com