Връщането на данък общ доход върху заплата до 340 лева е купуване на гласове, казват икономисти

141525
Връщането на данък общ доход върху заплата до 340 лева е купуване на гласове, казват икономисти
Снимка: БГНЕС

Връщането на данък общ доход на хората, които взимат минимална работна заплата, е абсолютен популизъм. Около това мнение се обявиха икономистите Колю Парамов, който е известен като човек с леви идеи, Владимир Каролев и Георги Ганев от Реформаторския блок.

Идеята излезе в публичното пространство преди два дни, като тогава първо председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев я оповести, а после премиерът Пламен Орешарски я дообясни. Накратко хората, които взимат до 340 лева месечна заплата, ще могат да си вземат в началото на 2015 година данък общ доход върху нея – по 10% месечно, т.е. около 360 лева максимум годишно или грубо казано своеобразна 13-та заплата.

КНСБ поставя девет условия на управляващите

Ръководството на КНСБ връчи официално декларация с исканията на синдиката и с конкретни предложения за промени в съответните закони за...

Защо мярката е вредна - по думите на Владимир Каролев мярката ще доведе до сериозен спад на приходите в бюджета. Икономистът наблегна на факта, че парите за бедните идват единствено от бюджета, а с готвеното облекчение „няколкостотин милиона ще изчезнат”. Работниците, които получават между 340 лева и 378 лева, като си платят 10% данък, ще получават по-малко нето от този, който взима точно 340 лева, обясни той и допълни, че именно тези хора ще поискат от работодателите си фиктивно да им се намали заплата до 340 лева, за да могат да вземат след това пари. Отделно не се казва колко ще струва на държавата да връща тези пари – защото това трябва да става по банков път, т.е. да се плащат такси. Изчисленията на тримата икономисти показват, че заради 1 лев по-голяма заплата – 341 лева, реално хората, които не влизат в мярката, ще трябва да дават 408 лева на бюджета годишно - защото ще се покриват и разходи по връщане на данъка.

„Това означава: през ноември ви молим да гласувате за БСП през май 2014-а, а ще ви върнем 300 лева през май 2015-а, т. е. ако има някакъв свръх манипулационен ефект, тази коалиция, която управлява, е намерила себе си в мисълта в търсенето на манипулацията. Много сериозно падение, за да предложат този момент. Не може май 2015-а икономическият ориентир да е изчислен през 2013-а. Ако искаме да махнем този данък, трябва да направим всичко възможно да го махаме. Да заиграваме хората по този начин е нечестно”, заяви пред bTV икономистът Кольо Парамов.

Всички сме против купуването на гласове, а управляващите искат с публичните пари да си купят едни гласове”, каза Ганев.

Същевременно депутати от управляващата коалиция заявиха, че няма нищо лошо в това да се дадат пари на най-бедните. Заместникът на Христо Бисеров в парламента Алиосман Имамов посочи, че по цял свят има бедни и богати и сега в България ситуацията на бедните е критична. Винаги ще има недоволство заради 1 лев, каза той, независимо каква граница на облекчение се постави. Имамов добави и че по отношение на замразяването на пенсионната възраст може да се помисли за задържане на възрастта с повече от една година, но не и перманентно.

Станишев: Връщаме данък общ доход върху минималната заплата, КНСБ няма защо да протестира

Готвеният за утре протест на КНСБ става безпредметен, особено след като между първо и второ четене на бюджета ще влезе поправката да не...

Лидерът на КТ Подкрепа Константин Тренчев пък заяви, че никой от управляващите не е съгласувал идеята със синдикатите. Вчера, на протеста на КНСБ, един от координаторите на митинга Иван Раднев каза пред Actualno.com, че тази идея не е достатъчна. Той припомни, че КНСБ иска връщане на облагането при доход до 400 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика