Всяка втора фирма спира плащанията в брой, показва проучване

11318
Всяка втора фирма спира плащанията в брой, показва проучване
Снимка: Pixabay

Драстично се е увеличил броят на фирмите, които декларират, че след 31 януари ще спрат използване на фискални устройства. Това означава, че те ще спрат да приемат плащания в брой. Това съобщи зам.-председателят на БСК Станислав Попдончев. 

Той поясни, че във връзка с Наредбата за касовите апарати - Н18, проучването на БСК за очакванията на бизнеса за 2020-та година показало, че всеки втори от анкетираните ще откаже ползването на касов апарат. 31% ще трябва да подменят софтуера за управление на продажбите. 22% все още не са наясно какво да направят, за да отговорят на изискванията на наредбата.

3 млрд. лв загубила държавата заради шмекерии със софтуера в магазините

Милиарди са загубите за бюджета през последните 10 години от манипулиране на софтуера за управление на продажбите в търговските обекти....

"Разговаряйки с производители на софтуер, установихме, че това, което се очаква през януари е времето, в което ще се инсталира новият софтуер, така че наистина е важно, който не е взел решение, да го вземе в най-скоро време", отбеляза Попдончев.

"На счетоводните фирми им е по-лесно да спрат разплащанията в брой. БСК също ще спрем плащания в брой, предполагам в медиите – също", каза той, конкретизирайки къде ще спрат кешовите плащания. "Индивидуално за предприятието е, поясни той - в зависимост от структурата на клиентите, с които работи" и предположи, че всички, които имат 5 и под 5% плащания в брой на годишна база, ще направят усилия да излязат извън обхвата на Наредбата, прекратявайки приемането на суми в брой.

31 януари 2020 г. е крайният срок, според Наредбата и засега няма индикации той да бъде променен. "Ако фирмите сега трябва да вземат това решение доста са закъснели, защото януари е месецът, в който всички фирми ще внедряват новия софтуер за управление на продажбите за тези, които вече са взели решение", коментира Поподончев.

"Ако оставате да ползвате фискално устройство и софтуер за управление на продажбите и не сте си избрали софтуер и фискално устройство, вече доста сте закъснели", каза той на представителите на бизнеса и добави, че ако някой реши да не използва кешови плащания – такова решение може да вземе във всеки един момент до 31 януари. "Който се се колебае, е хубаво да вземе решение по-скоро", категоричен е той.

Проблем с "Борика" затруднява картовите разплащания

Хардуерен проблем е сринал най-популярната в България система за банкови операции "Борика", съобщиха от компанията. Това означава, че в...

Заявката за спиране на кешовите разплащания не означава преминаване към сивия сектор, а към безкасови операции, убеден е той.

"Работните групи в НАП продължават да генерират идеи във връзка с облекчаване на режима. Целта е да се извадят по възможност разплащанията с банкови  карти от обхвата на Наредбата, но за съжаление това не е възможно и ще трябва и за картови разплащания също да се издават фискални бележки. Има възможност тези бележки да са електронни, т. е. решена е едната част от задачата - как да стига информацията за извършената продажба от бизнеса до клиента, но това което е трудно да се реши е как тази информация да бъде предавана от бизнеса в НАП", посочи зам.-председателят на БСК. "Защото, както поясни той - вероятно заради теча на данни от НАП, няма техническа възможност и канал, по който информация от бизнеса да отива към НАП, освен през каналите на мобилните оператори".

Той уточни, че всяко фискално устройство е снабдено със сим карта и всъщност данните за продажбите преминават с помощта на мобилните оператори. "В тази посока се опитваме да работим в момента, за да дадем допълнителни алтернативи на текста в Наредбата, иначе, тя остава във вида, който е и от 1 февруари 2020 г. трябва да се изпълнява от всички", заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика