Захариева: Правосъдният министър не може да упражнява контрол върху синдиците на КТБ

1451
Захариева: Правосъдният министър не може да упражнява контрол върху синдиците на КТБ
Снимка: БГНЕС

Разпоредбите на Закона за банкова несъстоятелност не предвиждат нито възможност, нито механизъм за контрола от страна на министъра на правосъдието по отношение на лицата, които могат да бъдат синдици на банка. Това се казва в отговор на правосъдия министър Екатерина Захариева на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров.

Двамата народни представители искат да знаят на какво основание синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са отказали предоставяне на информация на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на неговата етична комисия за данни от докладите на квесторите за депозити на магистрати във фалиралата през 2014 г. банка. Според Димитров и Славов този отказ е смущаващ, като те искат да знаят кога е станало това. Двамата депутати заявяват това е крайно притеснително, особено предвид приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност, според които синдиците задължително оповестяват публично и доклада на на международната разследваща компания AlixPartners за източените от КТБ средства.

Депутати питат за доклада "КТБ": Кой е извършил превода?

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев от ГЕРБ са внесли два нови въпро...

В отговора към Мартин Димитров и Петър Славов Захариева уточнява, че правомощията на правосъдния министър спрямо дейността на синдиците се урежда с Търговския закон. Според него министърът на правосъдието има правомощия по подбора, квалификацията и контрола върху синдиците в производсвата по несъстоятелност.

Захариева обаче заявява, че банковата несъстоятелност се урежда в специален закон, а органи на банкова несъстоятелност са БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), синдикът и съдът.

Фондът е този, който може да назначава и освобождава синдици, обяснява правосъдният министър. ФГВБ също така осъществява контрол за упражняване на правомощията на синдика, като извършва проверки и събира информация за неговата дейност. Освен Фонда и министърът на финансите може да предложи освобождаването на синдик, който не изпълнява задълженията си или с действията си застрашава интересите на кредиторите, казва Екатерина Захариева.

Централната банка води от своя страна списък на лицата, които могат да бъдат назначени за синдици на банка, както и да изключва тези, за които е установено, че извършват нарушения в работата си като синдици. В този случай Фондът трябва незабавно да освободи синдика.

С нов законопроект се забранява на одиторите да предоставят определени услуги извън одита

Повишаване на ролята на одитните комитети в предприятията от обществен интерес и забраняване на регистрираните одитори да предоставят о...

Въпросът на Мартин Димитров и Петър Славов вероятно е продиктуван от факта, че министърът на правосъдието може да издава заповед за изключване от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производството по несъстоятелност по Търговския закон. През октомври миналата година това направи бившият министър Христо Иванов с  заличаването на Даниела Куцева. Заповедта беше издадена в резултат на проверка на Инспектората на министъра, започнала след сигнал на член на управителното тяло на "Технологичен център – Институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ АД). По-късно в писмо, чиято истинност не е установена, до Европейската комисия Куцева обяснява, че "заради оказания ми натиск и сплашване, извърших действия, с които изрично не съм съгласна".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика