Захариева представи в Кувейт условията за инвестиции и туризъм у нас

1992
Захариева представи в Кувейт условията за инвестиции и туризъм у нас
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи пред правителството на Държавата Кувейт условията за инвестиции и туризъм в България.

“Имаме дългогодишни солидни политически връзки, но икономическите отношения все още са далеч от нашите реални възможности. Имаме потенциал да си сътрудничим в областта на туризма, високите технологии, търговията с хранителни продукти и лекарства”, каза Захариева пред министър-председателя шейх Джабер Ал-Мубарак. От името на премиера Бойко Борисов тя го покани да осъществи посещение у нас.

Захариева: Благодаря на ЕК за обективния доклад

Този доклад е много обективен и благодаря на Европейската комисия и експертите, които са работили за него. Няма нови препоръки, отчетен...

Министър Захариева представи възможностите за бъдещо сътрудничество - тя изтъкна, че страната ни разполага с най-много ИТ специалисти на глава от населението в Европа, както и че редица родни старт-ап компании привличат интереса на инвеститори от целия свят. По отношения на туризма тя изтъкна, че страната ни е трета по богатство на културното наследство на Стария континент след Гърция и Италия, втора по брой на минералните извори, и че броят на туристите всяка година вече надвишава населението на България. Захариева представи и условията за инвестиции у нас и мерките, които българското правителство предприема за облекчаване на административната тежест за бизнеса. “Подкрепям всички стъпки, които биха подобрили нашите отношения. Моля, поканете от мое име и премиера Борисов на визита в Кувейт”, отвърна шейх Джабер Ал-Мубарак.

Посещението на Захариева в Държавата Кувейт е първата официална визита на български външен министър след приемането на България в ЕС. Това е и първото посещение на българския вицепремиер в държава от Арабския свят. Визитата се осъществява в момент, наситен с изключителна динамика на политическите събития в региона — ден след посещението на турския президент и два дни след това на египетския външен министър.

Със своя кувейтски колега - първия вицепремиер и министър на външните работи шейх Сабах Ал-Халид, българският първи дипломат обсъди как двете държави да си сътрудничат догодина в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и на кувейтското ротационно председателство на Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ). Двамата външни министри се договориха да организират политически консултации, които да конкретизират секторите, в които двете държави разполагат с потенциал да си сътрудничат. Бе договорено да се проведе и заседание на смесената междуправителствена българо-кувейтска търговско-икономическа комисия, която да набележи конкретни мерки за взаимодействие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика