Запалени бали и затворени пътища на поредния протест на тютюнопроизводителите

21502
Запалени бали и затворени пътища на поредния протест на тютюнопроизводителите
Снимка: БГНЕС

Напрежението в сектора на тютюнопроизводителите не само не се успокоява, ами е на път да излезе извън контрол. Това заявиха от Съюза на производителите на ориенталски тютюни, предаде БНР.

Няколко села в Гоцеделчевско протестират от сутринта. Хората затвориха основните пътни артерии, палейки бали с тютюн и спирайки децата си от училище.

Тютюнджиите готвят национален протест в началото на февруари

Напрежението в сектора на тютюнопроизводството продължава да расте. След като миналата седмица блокираха пътни артерии в страната, зает...

В пет от най-големите села в района стартираха протестите тази сутрин. Те ще продължат стъпаловидно и следващите дни. Към основните искания на тютюнопроизводителите за адекватни цени и нормална изкупна кампания от вчера има предложение към държавата да им даде възможност да продават 10 процента от произведения тютюн без налагане на акциз, който е 152 лева за килограм.

Хиляди хора се събраха на площадите в Дебрен, Вълкосел, Рибново, Абланица, Кочан и други села, където тютюнът е основен източник на доходи, след което затвориха входните пътни артерии и запалиха бали с тютюн. Заедно с тях бяха и децата им, които не са на училище в знак на протест.

Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталските тютюни и кмет на община Сатовча, заяви, че пътува за среща с областния управител на Благоевград, заедно с когото заминават за столицата, за да търсят спешно решение на проблема. Предстоят разговори с основните фирми, които са на българския тютюнев пазар, ще бъдат подновени и преговорите с "Булгартабак", откъдето преди месец заявиха на среща в земеделското министерство, че могат да изкупят 70-80 процента от реколтата.

Протестите на тютюнджиите започнаха заради забавянето на изкупната кампания на продукцията им и ниската цена, на която се търгува тя в момента. Хората от бранша са категорични, че фирмите, изкупуващи тютюн, искат да ги поставят на колене и да ги принудят да продават тютюна на 4 лева, което е три пъти под неговата себестойност.

Както и обещаха, тютюнопроизводителите запалиха тютюн пред МЗХ

Тютюн пламна пред Министерството на земеделието и храните в знак на протест срещу ниските изкупни цени, предаде БГНЕС. Като солидарно...

Заради проблемите с ниските изкупни цени на тютюна ще бъде въведена частична регулация на тютюневия сектор, заяви председателят на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев. Регулацията ще обхване изкупуването на тютюна, сключването на договорите с изкупвачите и сроковете за тяхната реализация, каза още той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика