Заплаха за блокади заради далавери с дървесината

3988
Заплаха за блокади заради далавери с дървесината

Горски предприемачи и лесовъди от района на Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали се канят да блокират пътища, ако не бъдат изпълнени исканията им, предаде „Фокус”. Те настояват за среща с новоназначения министър от служебния кабинет. Ако и той не обърне внимание на проблемите в сектора, ще има протести, заявиха горските предприемачи по време на среща с ръководството на Южно централно държавно предприятие.

Те поискаха намаляване цената на дървесината и да се спрат всички търгове и подписване на дългосрочни договори до изборите. Предприемачите се обявиха срещу корупционните схеми в сектора „Горско стопанство", които водят до унищожаване на малкия и среден бизнес. По думите на Димитър Джоков, член на Браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи - Булпрофор и на Инициативния комитет на Асоциация „Да спасим горското предприемачество в България" много фирми в бранша сега са на ръба на оцеляването.

По 500 тира на ден изнасят дърва за Гърция

По 500 тира на ден изнасят дърва за Гърция през граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“. В процъфтяващия бизн...

Цената на дървесината не е реална, а в съседни балкански страни цената вече е паднала. При тези високи цени няма никакъв изход от трудното положение, в което са поставени. Освен това са лоши и пътищата до обектите, откъдето се вози дървесината, те сами ги ремонтират, а това оскъпява продукцията им.

От своя страна, държавното предприятие готви мега пакети за закупуване на дървесина за дългосрочни договори с едни и същи големи фирми. Бизнесмените дори призоваха прокуратурата да се занимае с директора на Южно централно държавно предприятие Ботьо Арабаджиев, тъй като имат съмнения за злоупотреба със служебно положение.

Браншовиците настояват за честни и открити търгове. Така например, миналата година на една фирма са били продадени на търг 175 000 кубика дървесина, при положение, че е можело тази дървесина да се продаде на 175 фирми по 1 кубик. Морално е и на другите малки фирми да бъде обърнато внимание, казаха предприемачите. В момента се правят търгове за едни и същи фирми, зад които стоят министерства, каза Джоков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика