Защо износът на украинско зърно през Хърватия не е ефективен?

3815
Защо износът на украинско зърно през Хърватия не е ефективен?
Снимка: Getty Images

В края на юли Украйна и Хърватия постигнаха съгласие Киев да използва хърватските пристанища за износ на украинско зърно. Целта е това да става през река Дунав до речните пристанища на Хърватия, като после продукцията да се транспортира до Адриатическо море и оттам да се изнася към различни страни.

Едностранното излизане на Русия от зърнената сделка на 17 юли доведе до трескаво търсене на подходящи маршрути за украинското зърно и Загреб даде някаква надежда на Киев. Оказва се обаче, че пътят през Хърватия ще е труден и не толкова ефективен.

Още: Нещо странно става с украинското зърно. Ето как се пренася

Логистичните пречки

Украинското зърно трябва първо да измине разстоянието от Украйна до Хърватия, което не е малко. Това, по обясними причини, вече няма как да стане по Дунав през пристанищата Измаил и Рени, които бяха обстрелвани от Русия. Затова най-лесният вариант е то да се превози по Черно море до румънското пристанище Констанца, а оттам по Дунав да достигне до хърватското дунавско пристанище Вуковар, пишат от "Дойче веле“, цитирани от БТА.

Още: Задръстване по Дунав заради руските удари: Кой ще се осмели да изнася украинско зърно?

Портът в този хърватски град обаче е малък и не притежава необходимите възможности да поеме такива огромни количества стоки. Текущият му капацитет за обработка на товари е 1,2 милиона тона годишно, което звучи внушително, но това не се отнася за насипни товари като зърното, а за товари като контейнери и други. Пристанището освен това разполага само с един силоз за съхранение на зърно със скромния капацитет от едва 10 000 тона.

За сравнение, по данни на ЕС между август 2022 и май 2023 г., Украйна е изнесла по черноморските зърнени коридори над 30 млн. тона зърно и други продоволствени стоки, а за превоза на целия този обем са били необходими над 1080 кораба. Това означава, че Вуковар няма как да играе значима роля в реализирането на украинския зърнен износ.

Друг проблем е как зърнените товари ще стигнат до големите адриатически пристанища на Хърватия - Задар, Риека или Сплит.

Още: Ето колко зърно успя да изнесе Украйна

Един голям камион може да превози не повече от 45 тона на един курс, което означава, че за транспорта на 1 млн. тона ще са нужни над 22 000 тежкотоварни автомобила, а едва ли хърватската пътна мрежа може да поеме такъв трафик.

Остава възможността с железопътните превози, но хърватската жп мрежа не е в добро състояние – голяма част от нея дори не е електрифицирана. Това ще направи транспорта на житото през хърватските железници скъп и бавен.

"За реализирането на такава транспортна операция ще са нужни огромни вложения и доста време. Това ще отнеме години. Не само железниците, но и пристанищата, за които в момента се говори, не са готови да поемат такива големи обеми насипни товари. Всичко това ще излезе много скъпо“, казва пред "Дойче веле“ Любо Юрчич - почетен професор в стопанския факултет на Загребския университет и бивш икономически министър на Хърватия.

Още: България: Русия използва доставките на храна за имперски интереси

Без изгода за Украйна

Износът през Хърватия няма да е особено изгоден за Украйна от финансова гледна точка. Житото в момента се търгува на международните пазари на цени от около 350 евро за тон, а царевицата – на 260 евро/тон, което означава, че дори и Хърватия да успее да изнесе 1 млн. тона зърно, това ще донесе печалба от едва 300 млн. евро.

При това голяма част от тези пари няма да стигнат до украинските земеделци, тъй като всеки по транспортната верига също ще иска да удържи за себе си някаква печалба.

Според Юрчич разноските по износа на украинското зърно ще бъдат неоправдано високи за Хърватия и това няма да може да бъде компенсирано дори и от положителното въздействие, което ще бъде генерирано.

Още: Полша иска от ЕС 1 млрд. евро за увеличаване на транзита на украинско зърно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика