Защо няма и думичка за тръжна процедура за реактора за АЕЦ "Козлодуй", пита Петков

22218
Защо няма и думичка за тръжна процедура за реактора за АЕЦ "Козлодуй", пита Петков
Снимка: БГНЕС

Фактът, че при доставката на оборудване за 7-ми блок на ЕЦ „Козлодуй” не се говори за тръжна процедура е повече от притеснителен и вони. Това заяви в сутрешния блок на bTV бившият вътрешен министър Румен Петков.

Позицията на Петков съвпада с изказаните вчера мнения на ДСБ и ГЕРБ.

Румен Петков: Нищо не налагаше да има разчистване на центъра

Нищо не налагаше резки и силови действия от страна на полицията за разчистване на центъра на София. Това заяви пред Агенция "Фокус" бив...

„Експерти твърдят, че по Закона за енергетиката трябва да проведен търг. Кой казва, че американският реактор е по-добър от френския например?” попита Петков и добави, че не е убеден, че Драгомир Стойнев е най-големият експерт по ядрена енергетика.

Според Петков ако икономическият министър е получил мандат от правителството да изпълнява Енергийната стратегия на България, приета от Народното събрание през 2011 г.,, тогава няма проблем. Но не е ясно дали такъв мандат има.

Директорът на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов се въздържа от коментар дали може да се строи с или без търг с аргумента, че това е в правомощията на правителството. „Няма да коментирам дали е правилно, или не”, категоричен бе Генов.

„Аз винаги съм смятал, че в Белене трябва Атомна централа, и ако трябва да споделя личното си мнение, оборудването за АЕЦ „Белене” трябва да си отиде в Белене. При нас трябва да има 7-ми блок. AP-1000 е най-добрият реактор на пазара”, каза директорът на АЕЦ „Козлодуй”. По думите му, такъв реактор няма никъде в Европа, само във Великобритания тече процедура по лицензирането на AP-1000.

АЕЦ Белене

Румен Петков: Имаме скандални решения на уволнения

Икономически интереси, които са встрани от интересите на държавата и обществото, не могат да бъдат интереси на която и да е партия, защ...

За Румен Петков поведението на правителството по отношение на седмия блок в Козлодуй е учудващо, а още по-учудващо е поведението за АЕЦ „Белене”. „Партията, която направи референдум за АЕЦ „Белене” и благодарение на „Белене” постигна определен изборен резултат, е изненадващо пасивна”, подчерта Петков. Той посочи за „странно”, че предложение за отмяна на мораториума за строителството на Втора атомна е внесен от „Атака”, а не от БСП.

Самият Петков определи коментара на лидера на левицата Сергей Станишев, че предстои анализ на проекта, за обида за референдума. Имаме изявена воля на народа, при ясно формулиран въпрос и сега анализ – защо тогава имаше референдум, попита вътрешният министър. Румен Петков изрази убеждение, че вероятно е заявен нов инвеститорски интерес за АЕЦ „Белене” - според него това би бил логичният мотив за предложението за отмяна на мораториума. Той обаче не стигна до по-конкретни подробности за евентуален нов интерес.

Ахмед Доган и Мишо Бирата

Петков коментира и факта, че вече се говори, че новосформираната анкетна комисия в Народното събрание по т.нар. случай Мишо Бирата ще го покани за свидетел. Петков призна, че познава Михаил Михов, но не вижда с какво ще е полезен в случая.

Той отказа да коментира и факта, че Ахмед Доган ще бъде заличен като свидетел по делото на Октай Енимехмедов. На въпрос не му ли се струва странно, че човек, на когото е опрян пистолет в челото, не иска да се изправи в съда пред нападателя си, Петков каза, че само Доган може да отговори.

Петков: Станишев и Борисов управляват заедно

 „Аз ще кажа факт – че в момента господин Станишев управлява с господин Борисов. Илюстрирам факта – цялото Минис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика