Земеделската земя като възможност за инвестиция

2033
Земеделската земя като възможност за инвестиция

Има цитат на Марк Твен, който най-пълно и точно описва колко ценна е земеделската земя за всеки, който я притежава: "Купувайте земя, вече не я произвеждат". В днешната динамична бизнес среда и непредвидима инфлация, закупуването на земеделска земя може да бъде не само предпоставка за развитие на доходоносен бизнес, но и инвестиция с минимален риск. Данните на Националния статистически институт (НСИ) ясно показват, че за периода от 2010 г. до 2021 г. средната цена на земеделската земя в страната е нараснала с 300%.

При тази динамика в цените все повече бизнесмени търсят финансиране от банките, за да придобият земя днес. Ето защо във Fibank е разработен специален кредитен продукт предназначен точно за закупуване на земеделска земя. Параметрите му са изключително гъвкави и удобни, така че да отговорят на нуждите на всеки клиент. За да бъде отпуснат кредит от Fibank, кредитните специалисти на банката предоставят индивидуална оферта, съобразена със специфичните потребности, кредитна история и принцип на работа всеки бизнес клиент.

С кредита за покупка на земя може да бъде финансирана до 85% от стойността на закупуваните земеделски земи, когато те са единствено обезпечение по кредита, но при предоставяне на допълнително обезпечение, инвестицията на клиента в закупуване на земеделска земя може да бъде финансирана изцяло от банката. Максималният срок, за който се отпускат средствата е 15 години, а лихвата и гратисния период за всяка сделка са предмет на индивидуално договаряне. По този начин от Fibank смятат, че ще могат най-пълно и точно да отговорят на нуждите и възможностите на всеки клиент.

Изминалите две години определено бяха по-сложни от обичайното поради пандемията от COVID – 19 и военния конфликт между Русия и Украйна, който доведе до несигурност в доставките на енергийни суровини (и не само) в международен план. Трябва обаче да отбележим, че въпреки всичко това ръстът на цените на хранителните продукти за 2022 г. се доближава до 39%, а ръстът на износа им е 25% по данни на НСИ. С други думи, независимо с каква цел се придобива земеделска земя - за развитие на бизнес или като актив запазващ във времето стойността си и носещ пасивен доход, то интересът към нея ще продължава да увеличава нейната пазарна стойност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика